Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä

Kasvomaskit

Kuluttajille tarkoitettujen kasvomaskien kysyntä on räjähtänyt alkuviikolla käsiin, ja ainakin monissa Prismoissa ja Citymarketeissa maskinostajia odottavat vain tyhjät hyllyt. Havainnolle löytyy tukea Keskosta ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK).

–  Viime viikon aikana menekki kolminkertaistui ja eilen maanantaina jopa kymmenkertaistui, eli joistakin kaupoista maskit ovat päässeet loppumaan, kertoo Keskon tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Hovin mukaan maskeja on varastossa runsaasti, joten täydennystä kauppojen hyllyille on tulossa lähipäivinä kauppojen kuormapäivistä riippuen. Hän uskoo, että Citymarketien lisäksi maskihyllyt ovat voineet hetkellisesti tyhjentyä muissakin maskeja myyvissä K-ryhmän kaupoissa.

–  Uskon, että huomenna keskiviikkona asia on jo pitkälti kunnossa. Tämä menekin kolmin- ja kymmenkertaistuminen ei ollut ihan yhtä nopeaa kuin wc-paperin hamstraus alkuvuonna, joten tähän on ehditty reagoida paremmin, Hovi sanoo.

Maskien menekkiennustetta aiotaan Keskolla päivittää, jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antaa suosituksensa maskien käytöstä.

Samasta maskikiinnostuksesta kertoo SOK:n valikoimajohtaja Janne Paananen.

–  Eilinen (maanantain) menekki oli meillä yllättävän kova, ja tuotteet voivat olla tilapäisesti loppu joistain myymälöistä, mutta täydennystä on tulossa lisää huomenna, hän sanoo.

Paanasen mukaan maanantain aikana myytiin maskeja lähes saman verran kuin viime viikolla yhteensä. Maskeja löytyy kuitenkin vielä varastoista.

–  Täytämme myymälöitä parhaamme mukaan. Osassa myymälöistä saattaa maanantain myynnin perusteella tulla pieni katve, mutta huomenna keskiviikkona tuotetta menee hyllyille taas lisää, Paananen kertoo.

Kuluttajille tarkoitettujen kasvomaskien on tarkoitus etupäässä estää ihmistä levittämästä taudinaiheuttajia, kuten koronavirusta, muihin ihmisiin. Käyttäjää itseään maski ei olennaisesti suojaa tartuntariskiltä.

– Torstaina annamme lisätietoa maskien käyttöön liittyen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Markku Tervahauta kommentoi STT:lle tiistaina. Varsinaista maskisuositusta ei ole hänen mukaansa vielä torstaina luvassa.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen kertoo, että liiton selvityksen viesti on, että maskeja on saatavilla. Selvitys on tehty edustavalla otannalla.

–  Varmasti on ollut tilapäisiä katkoksia joissakin apteekeissa, Hirvonen kuitenkin arvioi.

Hänen mukaansa kysyntä on ollut merkittävässä kasvussa viikonlopusta lähtien. Tuotteita tulee apteekkeihin lisää sitä mukaa kuin niitä saadaan tilattua.