KRP arvioi Kuopion kouluhyökkääjän toimineen yksin – lukion rehtori kuvailee miestä tavalliseksi opiskelijaksi

Väkivalta

Kuopion epäilty kouluhyökkääjä toimi poliisin arvion mukaan yksin eikä kyse ole esimerkiksi järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo, että teon motiivi ei ole vielä poliisin tiedossa.

– Väkivallanteon motiivista ja syistä ei ole tällä hetkellä tietoa, ja poliisi selvittää niitä parhaillaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs tiedotteessa.

Poliisi ampui kaksi laukausta pysäyttääkseen epäillyn, joka ei totellut poliisin käskytystä.

Epäilty haavoittui ampumisesta. Häntä ei ole vielä kuultu, poliisi kertoo.

Poliisin aseenkäytön tutkinnasta vastaa valtakunnansyyttäjän toimisto.

Nuori mies hyökkäsi eilen sapelin kanssa Savon ammattiopiston tiloihin kauppakeskus Hermanissa Kuopiossa. Iskussa yksi kuoli ja kymmenen haavoittui.

Vakavasti haavoittuneita on kaksi, joista toinen on epäilty, STT:n tietojen mukaan vuonna 1994 syntynyt Joel Otto Aukusti Marin. Hän opiskeli ammattiopistossa.

STT kertoo epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo tutkinnan alkuvaiheessa. Yksi ihminen kuoli, ja teko asetti hengenvaaraan suuren joukon ihmisiä.

Hänen henkilöllisyydestään ei ole epäselvyyttä, sillä tekoa todistivat useat hänet tuntevat ihmiset ja poliisi otti miehen kiinni paikan päältä.

Poliisi epäilee miestä murhasta sekä useista murhan yrityksistä. Rikosnimikkeiden määrä tarkentuu tutkinnan edetessä.

– Lukumäärä tarkentuu loukkaantujien mukaan. Kun saadaan selville se tapahtumien kulku, että onko tekoja kohdistunut myös muihin, vaikka ei olisikaan loukkaantunut, rikoskomisario Jarkko Timonen keskusrikospoliisista kertoo.

Surmansa saaneen naisen osalta tekoa tutkitaan murhana.

Timonen ei kommentoi poliisin aseenkäyttöön liittyviä asioita eikä epäillyn taustaa tai suhteita uhreihin.

Koska motiivi on vielä auki, Timonen ei pysty sanomaan, voiko kyseeseen tulla myös terroristisessa tarkoituksessa tehty teko.

– Selvitetään tätäkin seikkaa, Timonen sanoo.

Tapauksen tutkintavastuu siirrettiin eilen KRP:lle. Poliisi on eilen aloittanut ja tänään jatkanut tapahtumapaikan teknistä tutkintaa sekä laajoja puhutuksia ja kuulusteluita, KRP kertoo.

KRP kertoo tiedottavansa tutkinnan etenemisestä lisää viimeistään huomenna.

Kouluhyökkäyksestä epäilty on kirjoittanut ylioppilaaksi Siilinjärven lukiosta vuonna 2014.

Koulun rehtori Aurora Hansen vahvistaa tiedon STT:lle. Hän ei kommentoi miehen koulumenestystä sen enempää, mutta kertoo, ettei tämä erottunut joukosta.

STT:n lukiolta julkisuuslain perusteella pyytämän lukion päättötodistuksen mukaan epäilty pärjäsi koulussa hyvin. Hänen kaikkien aineiden keskiarvonsa oli yli kahdeksan.

– Meidän muistikuvissa täällä koulussa hän oli ihan tavallinen lukio-opiskelija. Ihan yksi muiden joukossa, Hansen kertoo.

Viranomaislähde kertoo Helsingin Sanomille, ettei poliisitutkinnassa ole tullut ilmi viitteitä siitä, että hyökkääjä olisi ollut parisuhteessa yhdenkään uhrin kanssa.

Haavoittuneet ovat pääosin naisia, ja sanomalehti Keskisuomalainen kertoi tiistaina, että nuori naisopiskelija oli lehden tietojen mukaan hyökkäyksen pääasiallinen kohde. Lehden mukaan hän olisi hyökkäyksessä kuollut nainen.

Keskusrikospoliisin Timonen ei vahvista kummankaan median tietoja.