Koulujen eriytyminen sytytti tentin Ylellä – Saarikon mielestä kotitausta tai ihonväri ei saa vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen
Koulujen eriytyminen ja oppilaiden erot oppimisessa saivat puoluejohtajat ottamaan yhteen torstai-iltana Ylen vaalitentissä.
Puoluejohtajat allekirjoittivat väitteen, että segregaatio eli eriytyminen on todellinen ongelma, mutta perussuomalaisten Jussi Halla-aho paalutti ongelmaan suoranuottisen ratkaisun, josta muut eivät innostuneet.
– Koulujen eriytyminen kulkee käsi kädessä maahanmuuton lisäämisen kanssa, joten ainoa keino pysäyttää segregaatiokehitys, on torjua sellaista maahanmuuttoa, joka aiheuttaa segregaatiota.
Muut eivät allekirjoittaneet Halla-ahon näkemystä.
– Tämä ei ole maahanmuuttokysymys, Li Andersson (vas.) kommentoi.
– En halua sellaista Suomea, jossa viestitetään lapselle, että kotitausta tai ihonväri vaikuttaa siihen, mitä sinusta voi tulla, Annika Saarikko (kesk.) sanoi.
Keskustelussa nousi esiin huonompien alueiden kouluille maksettu tasa-arvoraha, joilla tasataan oppimiseroja.
– Tällä rahalla on saatu nostettua kantasuomalaisten poikien tuloksia, vihreiden Maria Ohisalo iloitsi.
Halla-aho oli ainoa puoluejohtaja, joka ei innostunut tasa-arvorahasta.
– Suomessa ei ole juuri muuta tehty kuin kotoutettu maahanmuuttajia 20-30 vuotta. Suomi on silti oppimistulosten, työllistymisen mittareilla yksi OECD-maiden surkeimmista epäonnistujista, hän väitti.
Koulujen eriytymiseen kuultiin tentissä monenlaisia ratkaisuja.
– Kunnat pitää suunnitella niin, että eri sosioekonomista asemista olevat ihmiset voivat asua samoissa kortteleissa, Anna-Maja Henriksson (r.) esitti.
Keskustan Saarikko nosti esiin perheiden merkityksen, sillä kouluja ei voida erottaa kodeista.
– Me ei voida puhua kouluista erillisinä saarekkeina, myös perheiden jaksaminen vaikuttaa.
Kokoomuksen Petteri Orpo totesi, että ennen kaikkea on satsattava koulutaipaleen varhaisiin vuosiin ja varhaiskasvatukseen, koska tuki alkupäässä on tutkimustenkin mukaan kaikista vaikuttavinta.
Paljon on jo tehty, SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin huomautti.
– Nykyinen hallitus on lopettanut koulutusleikkaukset ja kääntänyt suunnan.
Marin nosti esiin, että maksuton toinen aste ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen ovat olleet hallitukselle arvovalintoja.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmetteli, miksi hallitus on ryhtynyt nostamaan oppivelvollisuusikää. Essayah kertoi, että hänen torilla tapaamansa opettajat ovat olleet todella huolissaan.
– He ihmettelevät, miksi kesken kriisin hallitus on tekemässä uudistusta, joka vie valtavasti voimavaroja.