Kotiteollisuuden Janne Hongisto tähyää valtuustoon – “Ajattelin, että pirulainen, mikseipä nyt sitten?"

Kuntavaalit

Kotiteollisuus-yhtyeen basisti Janne Hongisto on sitoutumattomana ehdokkaana keskustan listoilla Lappeenrannassa. Hongistoa kysyttiin ehdolle puolueen Karjalan piiristä, mutta lopullinen sysäys tuli lähempää.

– Vaimohan se sitten lopulta sanoi, että lähde, kun kuitenkin vähän kiinnostaa. Nyt kun on päässyt elelemään tällaista low lifea korona-aikana, niin ajattelin, että pirulainen, mikseipä nyt sitten, Hongisto kertoo. 

Hongiston mukaan että valtuustoon tuntui oikealta pyrkiä sitoutumattomana ehdokkaana, sillä äkkiseltään johonkin puolueeseen sitoutuminen oli vieras ajatus. Keskustan lista oli kuitenkin luonteva valinta.

–  Pidän tuolla puoluekartalla itseäni siinä hyvinkin keskellä, liberaalina ehkä jollain tavalla myöskin. Keskusta tuntui Lappeenrannassa minua lähimpänä olevalle. 

Kuntapolitiikka näyttäytyy muusikon silmin mahdollisuutena vaikuttaa oman kotiseudun kulttuurin elinvoimaan. 

–  Kun on nähnyt kulttuurin tekemistä myös muualla kuin omassa kotikunnassa, niin voisin tuoda vähäsen Lappeenrantaan omaa kokemustani ja näkemystäni, Hongisto sanoo.

Hongiston mielestä kulttuurilla on markkina-arvoa myös tulevaisuudessa. Hän sanoo, että kulttuurin tekijöitä on nyt sorsittu pahasti, ja jatkossakin satsaukset valitettavasti pienenevät. 

– Pienilläkin panostuksilla pitäisi yrittää tehdä sellaista kulttuurityötä, joka olisi merkittävää myös alueen kehittämisen kannalta.

Toinen Hongistolle tärkeä teema on kotikaupungin alueiden kehittäminen tasapuolisesti. Häntä huolestuttaa alueellisen ja sosiaalisen epätasa-arvoisuuden kasvu. 

–  Pitäisi muistaa nykypäivänä vielä enemmän se, että ihminen voisi hyvin, ja elämän edellytykset turvattaisiin. Suomessa saa vielä valita itse oman asuinpaikkansa, Hongisto toteaa.

–  Lappeenrannassakin on sellaisia alueita, joissa vanha kehitys on tehnyt sen, että joillakin alueilla on enemmän sosiaalisia ongelmia kuin toisilla. Näitä pitäisi päästä tasaamaan. 

Aihe on Hongistolle tuttu myös yhteiskuntatieteiden opinnoista. Hän kertoo opiskelleensa aluesuunnittelua ja yhteiskuntapolitiikkaa, joista nousee myös näkemyksiä kunnan asioihin. 

Sunnuntain vaalitulokset Hongisto aikoo ottaa vastaan kotosalla, eikä ihmeempiä valvojaisia ole suunnitelmissa. 

–  Katsotaan, miten ukolle käypi.