Keskustan nuorimmat ehdokkaat ovat päivälleen saman ikäisiä – vaalien siirto salli ehdokkuuden

Kuntavaalit

Jos kuntavaaleja ei olisi siirretty, Hilla Lehtomäki ja Matias Sjöroos olisivat päässeet ehdolle vasta vuoden 2025 kuntavaaleissa. He ovat jaetulla sijalla keskustan nuorimmat ehdokkaat. Kumpikin tuli täysi-ikäiseksi vasta toukokuun 29. päivä.

Sjöroos pyrkii Nousiaisten kunnanvaltuustoon ja Lehtomäki Iisalmen kaupunginvaltuustoon. Kumpikin oli valmis ehdolle heti kun heiltä kysyttiin.

– Moni puolue kysyi minua aiemmin ehdolle, mutta iän takia piti kieltäytyä. Vaalien siirron myötä aloin miettiä ehdolle asettumista uudelleen, mutta kauaa en ehtinyt miettiä, kun jo soiteltiin. Suostuin heti, kun puoluekin vastaa omia arvojani, Sjöroos kertoo.

– En oikeastaan ollut lähdössä ehdolle, vaikka jo aiemmin liityin keskustanuoriin. Ajattelin sen olevan liikaa kaksoistutkinnon ohella, ja kesällä menen töihinkin, mutta sitten minulta tultiin kysymään. Sanoin, että mikäpä ettei, Lehtomäki lausuu.

Vaikuttaminen on kiinnostanut molempia jo pitkään. Ja kiinnostaa varmasti myös tulevaisuudessa.

– Olen pienestä pitäen ollut jääräpäinen ja määrätietoinen. Olen aina halunnut tuoda oman mielipiteeni esille ja puolustaa varsinkin heikommassa asemassa olevia. Olen miettinyt poliittista uraakin siitä asti kun liityin keskustanuoriin, mutta haluan pitää kaikki ovet avoinna, Lehtomäki pohtii.

– Olen ollut kaksi kautta nuorisovaltuustossa, ja aina kiinnostunut yhteisistä asioista. Nyt käydään kuntavaalit, ja katsotaan mitä sen jälkeen. Olisihan se joskus hienoa päästä politikoimaan suuremmassakin mittakaavassa, Sjöroos ajattelee.

Nuoria kuunnellaan toisaalta hyvin, toisaalta nuoret kokevat vaikuttamisen vieraaksi, ehdokkaat miettivät.

– Nuoria kuunnellaan ainakin meillä Nousiaisissa hyvin. Saimme vaikutettua nuorisovaltuustossa siihen, että nuorille saatiin oma kokoontumispaikka lähelle keskustaa, Sjöroos antaa esimerkin.

– Koulukiusaaminen, mielenterveysasiat sekä tietysti ilmastonmuutos puhuttavat Iisalmen nuoria paljon, samoin eriarvoisuus nuorten ja aikuisten välillä. Haluan tuoda nuorille lisää rohkeutta vaikuttamiseen, Lehtomäki kertoo.