Koskela, Honkasalo, Sarkkinen ja Kivelä harkitsevat vasemmistoliiton puheenjohtajaksi hakemista
Vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan ei ole ilmoittautunut vielä kukaan, mutta useampi mahdollinen ehdokas on kertonut harkitsevansa asiaa. Puolueen puheenjohtaja vaihtuu, sillä nykyinen puheenjohtaja Li Andersson on jo aiemmin kertonut luopuvansa tehtävästä syksyllä.
Andersson valittiin sunnuntain vaaleissa europarlamenttiin samoin kuin vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo, jota pidettiin yhtenä varteenotettavana puheenjohtajaehdokkaana.
Saramo on jo ilmoittanut, ettei hän näin ollen lähde puheenjohtajakisaan, sillä puoluetta ei hänen mukaansa voi johtaa fiksusti Brysselistä.
Kansanedustaja Minja Koskela (vas.) kertoi maanantaina STT:lle, että hän aikoo kertoa ratkaisustaan seuraavien viikkojen aikana.
– Sehän on erittäin kunnianhimoinen tehtävä, se on erittäin kiinnostava tehtävä. Ja minä olen ehdottomasti kiinnostunut siitä tehtävästä. Mutta sitten on paljon kaikkia asioita, mitä minun pitää miettiä suhteessa omaan arkeeni ja omaan elämääni ja omaan tilanteeseeni. Ja sitä pohdintaa teen nyt seuraavien viikkojen aikana.
Vasemmistoliitolla on edessään suuria muutoksia, sillä puheenjohtajan lisäksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaihtuu ja myös 11 kansanedustajan eduskuntaryhmään on tulossa useita muutoksia.
Europarlamenttiin lähtevien Anderssonin, Saramon ja Merja Kyllösen tilalle eduskuntaan nousevat Johannes Yrttiaho Varsinais-Suomesta, Pia Lohikoski Uudeltamaalta ja Jessi Jokelainen Oulusta.
Koskela sanoi, että puolueen seuraava työ onkin pitää kiinni siitä, että hyvä työ ja korkea kannatus jatkuvat eduskuntavaaleihin saakka.
– Nyt seuraavan puheenjohtajan, seuraavan eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja koko sen porukan pitää tehdä tosi pitkäjänteisesti töitä, että saadaan pidettyä se hyvä oppositio-draivi, mikä meillä on nyt ollut.
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen viestitti maanantaina STT:lle, että hänen harkintansa puheenjohtajakisan suhteen on edelleen kesken.
Samanlainen viesti oli kansanedustaja Veronika Honkasalolla, joka on myös vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja.
– On kyseessä niin iso ja merkittävä pesti, että haluan tätä ihan rauhassa pohtia, hän sanoi STT:lle.
Honkasalo korosti, että tulossa olevat isot siirtymät ja viestikapulan vaihto pitää hoitaa huolellisesti.
Myös kansanedustaja Mai Kivelä kertoi pohtivansa mahdollista puheenjohtajaehdokkuuttaan edelleen.
Hän huomautti, että vanhasta eduskuntaryhmästä, josta puheenjohtaja todennäköisesti valitaan, ei ole enää kovin suurta joukkoa jäljellä.
– Onhan tässä isot saappaat kyllä Lin jäljiltä. Mutta olisin kuitenkin luottavaisin mielin, sillä meillä on ollut tosi hyvä ryhmä ja aina tulee uusien aika kuitenkin jossain vaiheessa.
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen puolestaan kertoi STT:lle, että hän ei aio tavoitella puheenjohtajuutta. Sen sijaan eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden hakemista hän kertoo harkitsevansa vakavasti.
Pekonen toivoo puheenjohtajakisan ympärille ”positiivista meininkiä” ja aitoa kilpailutilannetta. Hän kertoi sunnuntaina vaalituloksen ratkettua ensin itkeneensä ilosta ja onnesta mutta loppuillasta jo vähän myös kauhusta, koska eduskuntaryhmästä lähtee Brysseliin valtava määrä kokemusta ja osaamista.
– Tässä on varmasti paljon positiivisia ja iloisia juttuja, mutta kyllä varmaan on myös haasteita.