Koronarajoitukset laittavat itsenäisyyspäivän juhlinnan uusiksi – ei mielenosoituksia, perinteisiä Linnan juhlia tai Hurstin lohikeittotarjoilua

Ilmavoimat tekee ylilentoja eri puolilla Suomea, mutta valtakunnallinen Puolustusvoimien paraati on peruttu.
Koronarajoitukset

Koronarajoitukset vaikuttavat moniin itsenäisyyspäivän perinteisiin tapahtumiin, ja esimerkiksi Linnan juhlien perinteistä kutsuvieraskättelyä ei nähdä televisiosta ollenkaan.

Perinteisten Linnan juhlien sijasta presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion voi nähdä Presidentinlinnasta televisioitavassa itsenäisyyspäivän erikoislähetyksessä illalla kello 19.30 alkaen.

Myös ekumeeninen jumalanpalvelus sekä itsenäisyyspäivän perinteinen lipunnosto järjestetään ilman yleisöä. Lipunnosto järjestetään tänä vuonna Hämeenlinnassa Helsingin Tähtitorninmäen sijasta.

Lisäksi muita lipunnostoja ja seppeleenlaskuja tehdään aamusta alkaen eri puolilla Suomea.

Poikkeusjärjestelyt näkyvät myös Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän juhlinnassa. Tänä vuonna ei järjestetä perinteistä valtakunnallista paraatia, mutta Porin prikaati ja Porin kaupunki kunnioittavat itsenäisyyspäivää juhlajumalanpalveluksella sekä juhlatilaisuudella.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät tekevät ylilentoja eteläisen ja keskisen Suomen yllä. Ilmavoimat muistuttaa lentoja katsomaan tulevaa yleisöä koronarajoitusten noudattamisesta.

Merivoimat juhlistaa itsenäisyyspäivää alusten kunniakäynneillä Turussa ja Helsingissä. Tänä vuonna yleisö ei kuitenkaan pääse tutustumaan aluksiin koronarajoitusten vuoksi.

Koronarajoitukset vaikuttavat myös vähemmän virallisiin itsenäisyyspäivän tapahtumiin.

Helsingissä hyväntekeväisyystyötä tekevä Hurstin apu on joutunut perumaan itsenäisyyspäivän lohikeittotarjoilun Helsingin Rautatientorilla.

Jo aiemmin Hurstin apu kertoi joutuneensa perumaan myös vähävaraisille suunnatun jouluaaton juhlan Helsingin Messukeskuksessa.

Koronapandemia vaikuttaa myös monessa korkeakoulukaupungissa tuttuihin opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkueisiin.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat ja opiskelijakunnat korvaavat perinteisen soihtukulkueen virtuaalisella tapahtumalla.

Sunnuntaina ei nähdä myöskään isoja mielenosoituksia koronarajoitusten vuoksi.