Kommentti: Karjalan kuvernööri Hudilainen sai lähtöpassit – valmistautuuko Putin ensi vuoden vaaleihin?

Aleksandr Hudilainen epäonnistui kuvernöörinä, Suomenmaan Moskovan-kirjeenvaihtaja Valeri Mitenjov kirjoittaa
Kommentti

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi Karjalan kuvernööri Aleksandr Hudilaiselle lähtöpassit. Viransijaiseksi Putin nimitti karjalaissyntyisen Artur Parfjontshikovin.

Tapana on, että kuvernöörit jättävät eroanomuksen vapaaehtoisesti. Hudilainen olisi suostunut tähän, mutta yhdellä ehdolla: eron jälkeen hänelle olisi pitänyt antaa paikka Helsingissä joko suurlähettiläänä tai kauppaedustajana.

Hänelle vastattiin kielteisesti. Viikkolehti Profil väittää, että ulkoministeri Lavrov vastusti nimittämistä.

Potkut kertovat siitä, ettei Putin ollut tyytyväinen Hudilaisen työhön. Kreml antaa kuvernöörien viranhoidolle arvoa kolmen kriteerin mukaan: talouden tehokkuus, kansan luottamus sekä poliisin ja veroviranomaisten vaatimukset.

Viime vuoden työtuloksien mukaan Kreml on jakanut kaikki 85 kuvernööriä kolmeen ryhmään: heikot, keskinkertaiset ja menestyvät johtajat. Hudilainen on niistä ensimmäisessä.

Oppositiopuolue Jablokon johtaja Emilija Slabunova väittääkin, että Karjala laski Hudilaisen aikana kaikissa mittareissa alaspäin. Kahdeksan prosentin työttömyydellään Karjala on Luoteis-Venäjän ensimmäisellä sijalla.

Huonosta talouden tilanteesta kertoo myös alueen velka. Se on nykyään 22 miljardia ruplaa, kun alueen vuositulot ovat 30 miljardia. Suurin osa Karjalan velasta on karttunut Hudilaisen hallinnon aikana. Tämän vuoden budjetin mukaan Karjalan velka jatkaa kasvuaan.

Tavallinen kansakaan ei luota Hudilaiseen. Ihmiset arvostavat johtajiaan, kun heidän elintasonsa paranee.

Hudilainen ei saanut edes valtion rahoilla autettua asukkaita ränsistyneistä kodeista uusiin asuntoihin, mistä hän sai nuhteita presidentiltä.

Eräs Hudilaisen ongelma ovat myös säännölliset riidat Petroskoin johtohenkilöiden kanssa. On sanottu, että kaikki johtajat, joiden kanssa hän oli riidoissa, ovat nykyään maanpaossa tai vankilassa.

Siksi ei ole sattumaa, että kuvernöörien työtä viime vuonna arvioineet asiantuntijat sijoittivat Hudilaisen sijalle 85.

Hudilaisen ero osoittaa, että muualta tulleet johtajat kotiutuvat Karjalaan huonosti. Ehkä siksi Putin lähettää alueelle karjalaisen kuvernöörin.

Artur Parfjontshikov on syntynyt ja kasvanut Karjalassa. Oikeustieteen opintojen jälkeen hän palasi takaisin Karjalaan ja eteni Petroskoin syyttäjäksi. Aika näyttää, täyttääkö hän Putinin odotukset.

Hudilaisen lisäksi Putin on antanut tänä vuonna potkut viidelle kuvernöörille. Presidentin tiedotuspäällikkö väittää, että kyse on tavallisesta työntekijoiden vaihtuvuudesta eikä kuvernöörikunnan puhdistuksesta.

Asiantuntijat pysyvät kuitenkin lujina mielipiteessään, että kyseessä on ensi vuoden presidentinvaaleihin liittyvä puhdistus. 

Kirjoittaja on Suomenmaan Moskovan-kirjeenvaihtaja.