Kommentti: Harakka herättelee ikääntyvää SDP:tä

SDP

SDP:n puheenjohtajuutta tavoittelemaan lähtenyt kansanedustaja Timo Harakka pelastaa politiikan tammikuun tyhjäkäynniltä.

SDP:ssä on viime aikoina kuohunut sen verran, että höyryä on tavalla tai toisella päästävä laskemaan kuupan alta.

Puheenjohtajavaali oli saatava, muuten epäsovinnaiseen aikaan helmikuun alussa Lahdessa järjestettävä puoluekokous olisi uhannut jäädä flopiksi.

Ehdokkaana 53-vuotias Jouko Turkan Teatterikorkeakoulun kasvatti on tavanomaista selvästi mielenkiintoisempi tapaus.

Harakka nostaa pöydälle SDP:n kipeimmän ongelman, äänestäjäkunnan ikääntymisen.

Hän muistutti kampanja-avauksessaan, että alle 50-vuotiaista vain 7,5 prosenttia kannattaa SDP:tä. Sillä menolla entinen mahtipuolue hiipuu pikkuhiljaa sarjaa tai paria alemmas.

Harakka aikoo tarjota myös ratkaisuja ongelmiin keskittymällä globaaleihin ja työelämän tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin.

Niistä puhuminen ei ole nykyiseltä puheenjohtajalta Antti Rinteeltä sujunut lainkaan. Konkreettisia keskustelunavauksia ja ehdotuksia Harakka lupaa lähiviikkoina.

Onko esiintymistaitoisella ja teräväkielisellä Harakalla sitten todellisia mahdollisuuksia nousta puolueensa johtoon?

Tuskin vielä tässä jaossa. Jos mandaattinsa uusimista yrittävä Rinne ei ole juntannut jo taakseen enemmistöä SDP:n 500:sta puoluekokousedustajasta, hän  ei ole enää oma itsensä tai tosissaan.

Kisaan saattaa ilmaantua vielä oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen, joten ehdokkaiden voimasuhteista on vielä vaikea sanoa mitään.

Jos kuitenkin arvauslinjalle mennään ja vastakkain vaalissa olisivat Rinne ja Harakka, Rinteen äänimäärä saattaisi alkaa vaikkapa kolmosella ja Harakan ykkösellä.