Kisa ei-vasemmistolaisista äänistä menee tiukaksi, uskoo keskustan puoluesihteeri Siika-aho – "Keskustaväki on herännyt vaaleihin"
Suosituimpien ei-vasemmistolaisten presidenttiehdokkaiden kesken käydään vielä kova kisa toisen kierroksen paikoista, uskoo keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho.
Siika-ahon mukaan mitään valtakunnallista asetelmaa, joka vaalin ratkaisee, ei vielä edes ole syntynyt.
– Sitä ei ole kenelläkään. Nythän toistaiseksi nämä kannatuslukemat heijastelevat puolueiden yleistä kannatustilannetta, pois lukien sosiaalidemokraatit, Siika-Aho sanoo Suomenmaalle.
Puoluesihteerin mukaan ennen kaikkea suomalainen ei-vasemmistolainen äänestäjäkunta joutuu miettimään vakavissaan miettimään, että kuka ehdokkaista on uskottavin toisella kierroksella.
– Ja Alexander Stubbilla ja Jussi Halla-ahollahan sitä uskottavuutta ei riittävissä määrin ole. Olli Rehnillä sen sijaan on ihanne Suomen suunnasta.
Siika-aho uskoo, että kiinnostus Rehniä kohtaan kasvaa, kun ihmiset ryhtyvät ajattelemaan maailmaa, jossa tullaan elämään tammikuun jälkeen.
– Me olemme nähneet monissa aiemmissakin presidentinvaaleissa, että nämä viimeiset kolme-neljä viikkoa ovat ne ratkaisevat viikot, jolloin tullaan näkemään isojakin gallupmuutoksia.
Siika-ahon mukaan vuoden 2018 vaaleissa asetelmaa ei oikeastaan edes syntynyt huippusuositun istuvan presidentin pyrkiessä toiselle kaudelle. Parempi vertailukohta löytyy vuoden 2012 ja 2000 vaaleista, jolloin asetelma muuttui hyvinkin äkkiä.
– Ja minä uskon, että sama logiikka pätee myös näissä vaaleissa, eli ennakkoasetelma ei ole loppuasetelma.
Siika-ahon mukaan Rehnin kampanjassa keskustan kenttäväki on keskeisin eteenpäin vievä voimavara.
– Ja kyllä nyt on ollut selkeästi havaittavissa viimeisten viikkojen aikana se, että myös keskustaväki on ensimmäistä kertaa kunnolla näihin vaaleihin herännyt.
Siika-ahon mukaan monissa kunnissa ja alueilla on syntynyt myös omaehtoista toimintaa ilman keskusjohtoista ohjeistusta.
– On ollut erilaisia Olli Rehn -hiihtoja, on syntynyt ”Reehnisaleja”, tällaisia Olli Rehn -vaalikahviloita ja muita vastaavia tempauksia, jotka saattavat monilla paikkakunnilla olla ainoa tapa, miten ylipäätään vaalit ihmisille näkyvät.
Siika-aho arvioi, ettei muiden puolueiden aktiiveja vaalikentillä juuri edes näy.
– Eihän muilla puolueilla ole välttämättä edes sellaista koneistoa, että heidän ehdokkaansa tulisi koskaan siellä paikkakunnalla näkymään kuin korkeintaan vaalijulisteissa.
Siika-ahon mukaan arvokas kampanjatyö voi olla vaikkapa somepostausten jakoa, Rehn-pinssin laittoa rintaan hiihtoladulle tai ehdokkaan ajatusten mainostamista somessa tai huoltoasemalla istuessa.
– Se on samalla se isoin työ, jonka keskustalainen voi Rehnin hyväksi tehdä.
Siika-ahon mukaan myös television vaalikeskusteluilla on yhä keskeinen merkitys, ei niinkään poliittisen tilanteen ja ehdokkaiden näkemyksellisten erojen selventämisessä, vaan ennen kaikkea persoonan kirkastamisessa.
– Kyllähän edelleen miljoonayleisö seuraa näitä tenttejä ja tv-tenteissä ollaan sellaisina kuin siellä ollaan, ja siksi ihmiset innostuneina niitä katsovat.
Siika-ahon mukaan nyt käytäville vaaleille leimallista on, että ehdokkaiden välillä ei ole todellisuudessa merkittäviä ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjaeroja.
– On eroja, mutta kysymys on enemmänkin, millä tyylilajilla ja millä sitkolla ehdokas Suomelle suuntaa loisi.
Rehnin mukaan kyse on siitäkin, kenellä ehdokkaista on viime kädessä tarpeeksi hermoja neuvotella esimerkiksi Vladimir Putinin kanssa tai pokkaa keskustella Donald Trumpin kanssa, jos tämä valitaan taas Yhdysvaltain presidentiksi.
– Eli kenellä ehdokkaista on eniten valtiomiestaitoa johtaa Suomea seuraavat kuusi vuotta tilanteessa, joka on meidän maallemme täysin toisenlainen kuin mitä se vielä pari vuotta sitten oli.
Siika-aho sanoo panneensa merkille, ettei yhdenkään ehdokkaan ympärille ole syntynyt hurmosta, ja mitään erityistä ilmiötä ei tällä kertaa ehkä nähdäkään.
– Ja minun mielestäni se on ihan tervettä näissä olosuhteissa, kun täällä ei olla valitsemassa sirkustirehtööriä, vaan maalle johtajaa. Ja tilanne, jossa erityistä hurmosta ei ole syntynyt, myös pakottaa ihmiset aidosti vakavissaan harjaamaan ehdokkaat läpi.
Syntyipä ilmiöitä tai ei, keskustalaisesta näkökulmasta gallupien on kuitenkin liikahdettava, sillä kymmenen prosentin kannatus ei riitä viemään puolueen ehdokasta toiselle kierrokselle.
Rehnin kampanjapäällikkö Satu Mäki-Lassila ei ihmettelisi, jos merkittäviä kannatusliikahduksia tapahtuisi, sillä todella monen äänestäjän kanta on vielä auki.
– Sellaisia on tapahtunut edellisissäkin vaaleissa, ja miksi nyt ei tapahtuisi?
Mäki-Lassilan mukaan vaalit saattavat vaikuttaa tällä kertaa joillekin tylsiltä, koska Suomessa on perinteisesti vankka ulko- ja turvallisuuspoliittinen konsensus ja viihteellisemmät teemat ovat jääneet vähemmälle.
– Mutta minä pidän sitä erittäin ymmärrettävänä tätä ajankohtaista tilannetta vasten.
Mäki-Lassila sanoo, ettei koe Rehniin pitkin matkaa liitettyä tiettyä harmauden narratiivia ongelmana.
– Eihän tässä mitään standup-koomikkoa tai tv-show -hostia olla valitsemassa vaan Suomen tasavallan presidenttiä. Ja jos minä katson nykyistä tasavallan presidenttiä, joka on saavuttanut ihan huippulukemat kansansuosiossa ja hoitanut hyvin tehtäväänsä, niin ei hänkään minusta mikään koomikkotyyppi ole, vaan luonteeltaan pitkälti samantyyppinen kuin Olli Rehn, hän summaa.