Kevätkylvöt käynnistyneet Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla

Kasvutilannekatsaus

Kevätviljojen kylvöjä päästiin aloittamaan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmilla alueilla runsas viikko sitten. Näillä alueilla kylvötyöt ovat vielä keskimääräisessä aikataulussaan, jos sää pysyy poutaisena ja ilmat lämpenevät hieman.

Myös muualla Suomessa kevätkylvöjen arvioidaan pääsevän täyteen vauhtiin tämän kuun puolivälissä, kertoi ProAgria Keskusten Liitto kevään ensimmäisessä kasvutilannekatsauksessa tiistaina.

Pellot ovat kuivuneet vaihtelevasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja viileän huhtikuun jälkeen.

Talven paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan talvehtiville kasveille. Talvituhot ovat olleet vähäisiä, ja nurmet, syysviljat, syysöljykasvit sekä marja- ja omenakasvustot ovat talvehtineet hyvin. Hitaan kasvuunlähdön ansiosta yöpakkaset eivät ole aiheuttaneet suurempia vaurioita kasvustoihin.

Sokerijuurikkaan kylvöt on aloitettu Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella. Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt ovat alkamassa lähipäivinä. Rapsin kylvöjen arvioidaan alkavan Etelä-Pohjanmaata myöten viikon kuluessa. Kevätrypsin kylvöjen odotetaan alkavan toukokuun puolivälissä.

Suuret hanhi- ja joutsenparvet ovat paikoin aiheuttaneet vahinkoja syyskasveille ja nurmille, ja niiden pelätään tuhoavan myös kevätkylvöksiä.

Varhaisperunoiden istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa jo maaliskuun alkupuolella. Etelä-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella varhaisperunoiden istutukset käynnistyivät huhtikuussa. Myös varhaisherneen ja varhaisporkkanan kylvöjä on jo tehty. Kesäporkkanan ja muiden juuresten kylvöt ovat pian käynnistymässä.

Sipulin kylvöt ja istutukset aloitettiin Ahvenanmaalla kaksi viikkoa sitten. Ensimmäisiä varhaiskaaleja ja -salaatteja päästiin istuttamaan jo pääsiäisen jälkeen Etelä-Suomessa. Mansikan kasvu sekä pensasmarjojen ja omenapuiden silmujen kehittyminen ovat alussa Etelä- ja Keski-Suomessa.

Juttua täydennetty klo 15.28.