Keskustanaiset pöyristyi työryhmän ehdotuksesta: ”Näpit irti kotihoidon tuesta!”

Kotihoidon tuki

Keskustan tulee edelleen edistää perheiden mahdollisuuksia valita heille sopivin lasten hoitomuoto, Suomen Keskustanaiset huomauttaa Suomenmaan mielipidepalstalla.

– Perhevapaiden käyttäjien syyllistämisen on loputtava. Heidän työnsä on yhtä tärkeää ja tuottavaa kuin mikä tahansa työ.

Keskustanaiset kommentoi Helsingin Sanomien uutista, jossa kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön asettaman riippumattoman tutkijaryhmän työllisyysesityksistä. Professori Markus Jäntin johtama työryhmä arvioi lehden mukaan, että kotihoidon tuen poistaminen toisi jopa kymmenen tuhatta uutta työllistä.

Keskustanaiset katsoo, että työryhmältä on unohtunut koko joukko kotihoidon tuen hyviä puolia.

– Työ tarvitsee tekijöitä, mutta Suomi tarvitsee myös vauvoja. Syntyvyysluvut eivät kohene perhe-etuuksien heikentämisellä.

– Harva lapsi siirtyy suoraan vanhempainvapaan päättymisen jälkeen eli noin yhdeksän kuukauden ikäisenä varhaiskasvatukseen. Lähes 90 prosenttia perheistä käyttää hoitovapaamahdollisuutta ainakin jonkin aikaa.

HS kertoo tutkijaryhmän uskovan kotihoidontuen poistamisen parantavan etenkin naisten työllisyyttä. Keskustanaiset kannustaisi isiä käyttämään perhevapaita enemmän.

– Kotihoidontuki ei ole vain äideille tai naisille. Kotihoidon tuki on vapautta ja joustovaraa salliva tukielementti. Yhteiskunnan tulisi kannustaa myös isiä kotihoidon tuen käyttöön. Kotihoidontuen avulla lasta voivat kotona hoitaa myös isovanhemmat.