Keskustan Pylväs kannustaa kuuntelemaan tutkimuksia turvesuokeskustelussa – harmittelee syyllistäviä puheita

Soiden ennallistaminen pitää hoitaa Juha Pylvään mukaan porkkanalla, ei kepillä: ”Valtiovalta ei saa kävellä yksityisen maanomistuksen yli”
Turve

Keskustan pohjois-pohjanmaalainen kansanedustaja Juha Pylväs muistuttaa, että turpeennostoalueet ovat tutkimusten mukaan ympäristöystävällisiä.

– Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan turvetuotantoalueilla on huomattavasti pienempi vaikutus vesistöihin kuin esimerkiksi pelloiksi raivatuilla suoalueilla. Keskustelussa näkee liian paljon sitä, että tutkimustulokset ohittaen turvealaa halutaan syyllistää, Pylväs harmittelee.

Pylväs osallistui keskiviikkoiltana Oulun kaupunginkirjaston järjestämään Kansanvallan kahvit-keskusteluun. Etätilaisuus on Sitran tukema tapahtumakonsepti, jolla pyritään tuomaan päättäjiä ja kansalaisia lähemmäs toisiaan.

Toinen Oulun vaalipiirin kansanedustaja, kokoomuksen Mari-Leena Talvitie on samoilla linjoilla Pylvään kanssa.

– Ympäristövaikutuksissa merkitsee paljon se, milloin turvealueen ympäristölupa on annettu. 2000-luvun kriteerit ovat hyvin pystyneet takaamaan maiden ympäristöystävällisyyden.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Esa Aalto toivoo laajempaa keskustelua suoluonnosta.

– Suoluonto on muutakin kuin turvemaat. Turve hoituu markkinoilta itsestään pois, nyt olisi puhuttava siitä, miten metsien käsittely vaikuttaa ja miten esimerkiksi ojitetut suot saadaan lähemmäs luonnontilaa.

Suoalueiden ennallistaminen on Pylvään mielestä sinällään hyvä idea, mutta ei saa toimia ylhäältä sanelemalla.

– Välineet tällaiseen turveyrittäjillä yleensä on ja on hyvä, jos ennallistamisesta löytyy uutta työtä. Mutta yksityisomistuksessa oleviin soihin ei saa kohdistaa pakkotoimia. Ennallistaminen on tehtävä houkuttelevaksi maanomistajalle ja siihen on oltava tukimekanismi. Valtiovalta ei saa kävellä yksityisen maanomistuksen yli.