Keskustan Kemppi: Perhekeskukset täytyy laajentaa koko Suomeen

Ilman panostuksia varhaiseen tukeen on turha kuvitella, että erikoissairaanhoidon kustannukset pienenisivät, kansanedustaja toteaa
Sote-uudistus

Kunnat ja kuntayhtymät voivat joulukuusta lähtien hakea avustuksia sote-keskusten perustamiseen.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi tiistaina rahanjaosta uusille sosiaali- ja terveyskeskuksille.

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi sanoo, että Kiurun tiedotustilaisuus painotti lääkäripalveluita, unohtaen kriittisen tarpeen ennaltaehkäisevän tuen kehittämiselle.

Perustason palveluiden vahvistamisessa tarvitaan muutakin kuin lääkäreiden lisäämistä, Kemppi muistuttaa.

– Sote-keskuksia kehitettäessä on kriittistä tukea esimerkiksi varhaisen tuen lisäämistä perhekeskusten kautta. Ilman panostuksia varhaiseen tukeen on turha kuvitella, että erikoissairaanhoidon kustannukset pienenisivät, Kemppi toteaa tiedotteessaan.

Hänen mielestään ministeri Kiurun tulee ottaa perhekeskukset vahvemmin mukaan sote-uudistukseen.

– Sote-keskuksille varattuja rahoja tulee jakaa esimerkiksi jo monitoimijaisten perhekeskusten laajentamiseen valtakunnalliseksi malliksi. Meidän tulee pitää huolta siitä, että varhainen perheiden tuki toteutuu koko maassa, ja että perhekeskukset jalkautuvat kaikkialle Suomeen.

Perhekeskukset tuovat palvelut lähelle lapsiperheitä ja heidän arkeaan.

Suomen syntyvyys laskee jo yhdeksättä vuotta peräkkäin, mutta onneksi kehitykseen voidaan vielä vaikuttaa, Kemppi sanoo.

Perheiden tarpeiden ja kansallisten linjausten mukaisia perhekeskusmalleja on kehitetty kaikissa maakunnissa.

– Kehitystyötä tulee jatkaa. Esimerkiksi omassa kotikunnassani Asikkalassa perhekeskuksen keskeisinä toimijoina ovat hyvinvointipalvelut, koulu, varhaiskasvatus, järjestöt, seurakunta sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän neuvolapalvelut ja lapsiperheiden Arjen tuen -palvelut. Malli on koettu toimivaksi ja sen avulla toivotaan kehitettävän esimerkiksi imettämisen tukea ja ennaltaehkäiseviä mielenterveyspalveluita, Kemppi kertoo.