Keskusta esittää ajankohtaiskeskustelua lapsiperheiden asemasta – "yhteiskunta tarvitsee mummolamaista asennetta"

Lapsiperheet

Keskustan eduskuntaryhmä esittää puhemiesneuvostolle, että eduskunta kävisi ajankohtaiskeskustelun lapsi- ja perhepolitiikasta.

Aloitteen pontimena on se, että syntyvyys laskee Suomessa jo yhdeksättä vuotta peräkkäin.

Vauvakadon pelätään johtavan tilanteeseen, jossa väestön huoltosuhde vinoutuu. Samalla myös eläkejärjestelmän kestävyys joutuisi ennennäkemättömään testiin.

Joukko keskustan eturivin poliitikkoja avasi puolueen kantoja torstaina eduskunnassa.

Vaikka lapsiperheystävällisyyden edistäminen on heidän mukaansa vaalikaudet ylittävä hanke, toimeen on ryhdyttävä välittömästi.

Ajankohtaiskeskustelun pitää keskustasta tähdätä siihen, että Suomesta tulisi nykyistä lapsi- ja perhemyönteisempi maa.

Yksittäisten, konkreettisten ehdotusten sijaan puolueen keskustelualoite sisältää lukuisia löyhempiä avauksia.

Keskustan mukaan esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä pienituloisten perheiden toimeentuloa pitää helpottaa. Lisäksi myös opiskelijoilla on oltava mahdollisuus perheellistyä.

Maaseudun Tulevaisuuden taannoinen perhegallup oli keskustan kannalta kurjaa luettavaa, sillä vastaajat pitivät puoluetta vasta neljänneksi lapsiystävällisimpänä puolueena.

Nyt keskusta pyrkii riistämään itselleen perhepolitiikan ilmaherruuden.

Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen näkee, että perheiden turvaverkostoja on vahvistettava.

– Keskustan mielestä jokaisella lapsella pitää olla oikeus mummolaan. Tämä ”mummolamainen asenne” on se, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tarvitaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korostaa, ettei lapsiperheiden asia ole hallitus- tai puoluepoliittinen kysymys.

– Tämä on parlamentaarinen aihe, joka halkoo puoluekenttää. Se vaatii konsensusta.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittaja, eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Eeva Kalli alleviivaa, että jokaisen henkilökohtaista lapsilukutoivetta tulee kunnioittaa.

Hänen mukaansa syntyvyyttä voidaan edistää esimerkiksi hyvällä työllisyyspolitiikalla, sosiaaliturvaa parantamalla ja perhevapaita uudistamalla.

Keskustelunavauksessa todetaankin, että ”isoin muutos tarvitaan asenteissa ja ilmapiirissä niin työpaikoilla kuin laajemmin yhteiskunnassa.”