Keskustan Hoskonen moukaroi budjettiriihen turvepäätöstä – "huoltovarmuuden hallitus on unohtanut kokonaan"

Budjettiriihi

Keskustalainen ympäristövaliokunnan puheenjohtaj Hannu Hoskonen listaa hallituksen budjettiriihessä tekemien päätösten pahimmat vaaratekijät.

Ensinnäkin kotimaisen turpeen väheneminen Suomen energiamarkkinoilla on riski huoltovarmuuden kannalta.

– Maatilat, broilerikasvattamot, kauppapuutarhat ja viherrakentaminen joutuvat ylipääsemättömiin vaikeuksiin turpeenkäytön loppuessa. Kotimainen turve korvataan nyt fossiilisilla polttoaineilla. Ilmastopolitiikan kannalta tilanne on järjetön, Hoskonen valittelee tiedotteessaan.

Hoskosen mukaan turvetta ei voi korvata energiapuulla, sillä sitä ei ole riittävästi tarjolla Suomen energiamarkkinoilla.

– Jo nyt ajetaan sellutehtaille tarkoitettua kuitupuuta suoraan voimalaitoksille poltettavaksi.

Lisäksi Hoskonen pelkää, että Itä-Suomessa turpeen käytön loppuminen avaa markkinat venäläisen hakkeen voittokululle.

– Huoltovarmuuden hallitus on unohtanut kokonaan. Korona-viruksen tilanteen vaikeutuessa, mikä on valitettavan todennäköistä, rajan yli kulkeva tavaraliikenne voi loppua varoittamatta. Sellaisessa tilanteessa yhteiskunnan turvallisuus vaarantuu ja varsinkin turpeen poistuessa energiatuotanto on kriisissä.

Pahinta hallituksen energialinjauksessa on Hoskosen mielestä Suomen omien energiavarojen museoiminen ja puuhuollon vaarantaminen.

– Suomen kannalta päätös on tuhoisa ja vaikeuttaa maaseudulla asuvien ihmisten elämää kohtuuttomilla seurauksilla. On järkyttävää, että Suomen keskusta on tällaisissa päätöksissä mukana. Tilanteen tekee sietämättömäksi, että EU:lta tulevilla rahoilla ollaan tuhoamassa harvaan asutulta maaseudulta työpaikkoja juuri niiltä alueilta, jotka kärsivät yli kymmenen prosenttia suuremmasta rakenteellisesta työttömyydestä.

Hoskonen näkee, että budjettiriihen päätöksellä sadoilta turvealan yrittäjiltä loppuvat työt ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta tai siirtymäaikaa.

– Yksittäisen yrittäjän kärsimät tappiot kohoavat jopa miljooniin euroihin. Hallituksen on välittömästi käynnistettävä toimet tulossa olevien taloudellisten menetysten täysimääräiseksi korvaamiseksi.  

Kommentit (9)

 • Lukija21

  Rohkea mies on Hannu Hoskonen. Kun ei vain kävisi samoin kuin PS:n Katajalle?

 • Lukija9

  Vaikka en kaikkia Hoskosen ulostuloja hyväksykään niin täåssä turveasiassa olen hänen kanssaan samoilla linjoilla, vaikka mielipiteelläni ei olekaan tuon taivaallista merkitystä?

 • maakuntavaikuttaja

  Tässä kohtaa on syytä muistaa, että jos Keskusta ei olisi hallituksessa, tämä turveasiakin menisi aika paljon huonommin. Hoskonenkaan ei yksin voi valiokunnassaan määräillä, vaikka kuinka ärhentelisi. Tällaista on demokratia. kaikkea ei saa, kun on muitakin mukana.

  • Lukija21

   Seuransa voi valita. Vanhemmat jo iät ajat sitten varoittivat: Älä mene niihin porukoihin.

  • Pettynyt

   Niin. Ilman Keskustaa tällaiset päätökset jäisivät tekemättä. Keskusta on parhaillaan saattohoidossa, mutta hallituksessa on näköjään oltava viimeiseen hengenvetoon asti.

   Melko surullista, että maanviljelijänä ja maaseudulla asuvana yrittäjänä Keskusta on nykyään viimeinen puolue Vihreiden ohella mitä äänestäisin.

   • maakuntavaikuttaja

    Millä enemmistöhallituksen kokoonpanolla tulisi parempi ratkaisu?

 • Pettynyt

  Parempi ratkaisu? Tarkoitat siis ratkaisua millä ei tuhota energiaomavaraisuuttamme ja heikennetä kauppatasetta?

 • Pettynyt

  Melko jännää sekin, että ikinä ei puhuta muusta kuin turpeen päästöistä ilmaan.
  Kivihiilen kaivaminen on melkoista luonnon raiskaamista turpeenottoon verrattuna ja ymmärtääkseni se ei oikein taide edes uusiutua. Missä ovat uutiskuvat vaikkapa Puolan kaivoksista?
  Ja kyllä, turpeesta voidaan luopua kun tarpeeksi hyvät vaihtoehdot on kehitetty. Tässä talous- ja työllisyystilanteessa ja näillä vaihtoehdoilla turpeesta luopuminen on typerin mahdollinen päätös.

 • maakuntavaikuttaja

  Tässähän juuri energiaverotus on painotettu niin, että kivihiililtä verotetaan suhteessa erittäin rankasti ja suhteutetaan verotus muissakin energiamuodoissa.
  Nythän ei olla luopumassa turpeen energiakäytöstä heti, vaan hallitusti vähentämässä ja siirtymässä esim. tuuli-, aurinko- ja uusiutuvaan bioenergiaan.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen