Keskustalaiset mukana Pride-viikossa – ”Keskustalainen viesti yhdenvertaisuudesta pääsee hyvin oikeuksiinsa”

Helsinki Pride

Tänään maanantaina alkava Helsinki Pride -tapahtumaviikko huipentuu lauantaina 30. kesäkuuta järjestettävään kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Yhteisön moninaisuudesta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista muistuttavaan paraatiin on ilmoittautunut noin sata järjestöä ja muuta yleishyödyllistä ryhmää.

Pride-kulkueessa nähdään tänä vuonna keskustanuoret, Keskustan Opiskelijaliitto (KOL), Helsingin keskusta ja Helsingin keskustanuoret.

– Lisäksi monet meidän aktiivit ovat mukana kansalaisjärjestöissä, jotka järjestävät oheistapahtumia pitkin viikkoa, keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja Antti Siika-aho kertoo.

Pride-viikko on Helsingin keskustalle tärkeä tapahtuma.

– Keskustalainen viesti yhdenvertaisuudesta pääsee hyvin oikeuksiinsa tällaisella viikolla, Siika-aho kokee.

Piirijohtaja toivoo, että tulevaisuudessa koko keskustan puoluejohto osallistuisi pride-tapahtumiin. Se olisi kannustava viesti keskustalaisille ja suomalaisille.

Helsingin keskusta lähetti tänäkin vuonna puoluejohdolle ja keskustan ministereille kutsun osallistua pride-kulkueeseen.

Myös KOL:n puheenjohtaja Auli Piiparinen toivoo puolueelta laajaa osallistumista. Translain kokonaisuudistus on KOL:n suurin toive hallituksen suuntaan.

– Esimerkiksi sukupuolen korjaamiseen liittyvällä sterilisatiopakolla rikotaan ihmisten oikeutta omaa kehoonsa.

Siika-ahon mielestä keskustalla on ollut tärkeä rooli homoseksuaalisuuden hyväksymistä ja perheiden yhdenvertaisuutta edistävissä päätöksissä.

– Vaikka meillä onkin kirjava näkemyskäytäntö, niin ilman keskustan hyväksyntää lakimuutoksia ei olisi todennäköisesti saatu läpi.

Toisaalta puolueella olisi keskusta-aktiivin mielestä myös peiliin katsomisen paikka.

– Harmitti, että niin moni keskustalainen äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Siika-aho iloitsee, että keskusta on ollut esillä eri maakunnissa järjestetyissä pride-tapahtumissa.  

– Jos haluamme puolueena, että meillä on monimuotoiset ja elävät alueet eri puolilla Suomea, se edellyttää tuen ilmaisua ihmisille, jotka joutuvat lähtemään pois kotiseuduiltaan epämiellyttävän ilmapiirin vuoksi.

Siika-ahon mukaan reilun viikon takaisesta Kokkola Pride -tapahtumasta otetuissa lehtikuvissa näkyi yleisön seassa kaikkein eniten keskustan ilmapalloja.

– Tällaista tarvittaisiin ehdottomasti lisää. Liike, joka vie eteenpäin viestiä alueellisesta yhdenvertaisuudesta, on ehdottomasti lähtökohdiltaan paras liike viemään viestiä ihmisten välisestä yhdenvertaisuudesta.