Keskustaedustajat rauhallisena Soinin uhittelusta avioliittoaloitteessa: "Nyt ei pidä provosoitua"

”Ei kovin pitkäjänteistä lainsäätämistä, jos niitä lähdetään heti kuukauden päätä kumoamaan”
Aito avioliitto -aloite

Keskustalaiset lakivaliokuntaedustajat suhtautuvat rauhallisin mielin perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin väitettyyn uhitteluun Aito avioliitto -kansalaisaloitteen käsittelyn varmistamiseksi eduskunnan täysistunnossa.

Helsingin Sanomien mukaan perussuomalaiset ovat nostaneet hallituksessa metelin aloitteen käsittelystä.

Soini on lehden mukaan jyrähtänyt hallituskumppaneilleen ja uhitellut jopa hallitusyhteistyön vaikeuttamisella, jollei Aito aviolitto -aloite saa samanlaista käsittelyä kuin aiemmin hyväksytty aloite sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Kansalaisaloitteista on yleensä tehty mietinnöt, joista on äänestetty, tai ne on hylätty yksimielisesti täysistunnossa.

Keskustan lakivaliokuntavastaava Antti Rantakangas ymmärtää perussuomalaisten kiirehtimisen, mutta suhtautuu asiaan maltillisesti.

– Kyllä siellä vaalitaktiikkaa varmasti on takana, kun hallituskysymyksellä uhitellaan. Nyt meidän ei kuitenkaan pidä provosoitua tilanteesta, hän huomauttaa.

Rantakangas ei myönnä, että oman puolueen taholta olisi tullut jotain menettelytapaohjeita asian tiimoilta.

Aito avioliitto -kansalaisaloite on nyt lakivaliokunnan lähettämänä lausunnolla perustuslakivaliokunnassa.

Eli kaikki on mennyt toistaiseksi niin kuin eduskunnan työjärjestys perustuslain tulkintaa vaativissa tai muuten ”hankalissa” tapauksissa edellyttää.

– Minun tietojeni mukaan perustuslakivaliokunnan lausunnon pitäisi tulla kahden viikon sisällä. Muuten aloitteen käsittelylle isossa salissa tulee kiire, koska samaa asiaa koskevan lain pitäisi astua voimaan jo maaliskuussa, Rantakangas muistuttaa.

Rantakankaalla ei ole sinänsä mitään painavaa argumenttia sitä vastaan, että aloite eduskunnan käsittelyyn vielä tulisi.

– Suhtaudun tähän aika neutraalisti. Omantunnonkysymys, jossa mielipiteet varmasti taas jakautuvat. Mutta nyt odotetaan, mitä asian kanssa tehdään.

Toinen keskustan lakivaliokunnan jäsen Juha Pylväs on niinikään odottavalla kannalla, mutta asteen kriittiisempi perussuomalaisten venkoilulle.

– Minusta tämä ei ole kovin fiksua ja pitkäjänteistä lainsäätämistä, jos niitä lähdetään heti kuukauden päätä kumoamaan, hän toteaa.

– Mikään laki ei ole sellainen, että se miellyttäisi kaikkia. Nimien kerääminen netissä on nykyään verrattain helppoa. Jos vasta-aloitteiden tekeminen sallitaan, niin tästä tulee loputon kierre, joka vie uskottavuuden koko aloitejärjestelmältä.

Pylväs luottaa siihen, että perustuslakivaliokunnalta saadaan asiaan jonkinlainen ratkaisu, ennen kuin mietintöjä aletaan sorvaamaan.

– Toistaiseksi voimme vain odottaa, mitä sieltä lakivaliokunnan päätettäväksi tulee. Keskustelua tämä varmasti kyllä taas herättää.