Keskusta petrasi kannatustaan etelässä – Sipilän kausi nousee yllättäen tuoreiden valtuutettujen puheisiin
Keskustan kannatus piristyi hieman etelän suurissa kaupungeissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.
Espoossa keskustan valtuutettuna jatkaa käyttöasiantuntija Tommi Halkosaari, mutta diplomaatti Sara Saramäki jäi tällä kertaa varasijalle. Istuvan valtuutetun sijaan valituksi tuli yrittäjä Jussi Holma.
Holma on ollut ehdolla kolme kertaa ja tullut valituksi yhtä monesti.
Hän toimi Espoon kaupunginvaltuutettuna aiemmin kausilla 2008–2012 sekä 2017-2021.
– En ole luonut poliittisen uran jatkumoa, Holma toteaa.
Hän kertoo lähteneensä ehdolle silloin, kun se on työ- ja perhe-elämään sopinut. Vuonna 2017 silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tosin teki tarjouksen, josta Holma ei voinut kieltäytyä.
– Hän sanoi, että sinä lähdet ehdokkaaksi ja minä järjestän kesäillassa illanistujaiset, joihin saat kutsua ketä haluat, ja sitten saunotaan ja syödään hyvin, Holma nauraa.
Sellainen ilta pidettiin, ja Holman lisäksi paikalla oli muitakin yrittäjiä.
Tällä kertaa Holma päätti lähteä ehdolle, kun puhelin soi, kannustus oli kovaa ja kiinnostusta vaikuttamiseen löytyi.
– Itselläni yksi tehtävä on se, että keskusta siirtyisi porvarillisempaan suuntaan talous- ja yrittäjyysajattelussa.
Holman mukaan koko poliittinen kartta on Suomessa ”aivan liian vasemmalla”.
– Suomessa vallitseva talousajattelu johtaa siihen, että meillä on kohta EU-komissio määrittelemässä, mistä meidän pitää säästää. Kreikkalaisetkin jeesaavat meitä varmaan mielellään.
– Olen oikeistolaisempi kuin monet kokoomuslaiset, Holma myöntää.
Miksi Holman puoluevalinta on silti keskusta?
– Tykkään siitä keskustalaisuuden perusajatuksesta, että ollaan toisaalta tavallisen ihmisen ja heikompien asialla, mutta luodaan kasvua, yrittäjyyttä ja työpaikkoja, ja sitä kautta sitä hyvää, millä pystytään huolehtimaan kaikista, hän kertoo.
– Se on mielestäni kuitenkin keskustalaisen ajattelun ytimessä. Sen ajattelun pitäisi voimistua, jotta pelastumme, Holma jatkaa.
Keskusta sai Espoon kuntavaaleissa 3,5 prosentin kannatuksen. Nousua edellisistä vaaleista on puoli prosenttiyksikköä.
Ylivoimaisesti suurin puolue Espoossa on kokoomus, toiseksi suurin vihreät ja kolmantena SDP.

Helsingissä valtuutettuna jatkaa pormestariehdokkaana ollut ex-kansanedustaja, keskustan eduskuntaryhmän kansliassa asiantuntijana työskentelevä Terhi Peltokorpi. Uutena valtuutettuna aloittaa opettaja Tiina Halttunen.
Holman ja Halttusen näkemykset Sipilän kaudesta eroavat täysin. Halttunen kuuluu heihin, jotka pettyivät keskustaan Sipilän ollessa puheenjohtajana ja pääministerinä.
Halttunen erosi tuolloin puolueesta ja liittyi takaisin vasta viime kesänä.
– Ärsyynnyimme mieheni kanssa Anne Berneristä ja koko keskustan linjasta. Keskusta tuntui liian oikeistolaiselta, Halttunen kertoo Suomenmaan haastattelussa.
– En ollut innostunut Juha Sipilän järeästi ajamasta digitalisaatiosta, joka heijastui kouluun. Digi oli pyhä lehmä, sitä ei saanut kritisoida ollenkaan, Halttunen näkee.
Keskustan kannatus Helsingissä on nyt 2,7 prosenttia, kohennusta siinä on 0,4 prosenttiyksikköä.
Suurin puolue kokoomus keräsi pääkaupungissa alle 3 000 ääntä enemmän kuin SDP. Kolmossijalla on vihreät.
Vantaan keskustalaisten ilonaiheena on valtuutettujen määrän nousu kahdesta kolmeen.
Valtuustoon pääsivät varavaltuutettuna kuluneella kaudella toiminut Tuomas Vanhanen sekä yrittäjä Petri Roininen ja toimialapäällikkö Jorma Hentilä.
Keskustan valtuutettuina toimineet Pirjo Luokkala ja Eeva Tikkanen eivät olleet ehdolla, joten Vantaan valtuustoryhmä on nyt kokonaan uusi.
Tuomas Vanhanen pitää lisäpaikkaa arvokkaana etenkin siitä lähtökohdasta, että molemmat istuvat valtuutetut jättivät nyt vaalit väliin.
– Pohjalla oli toisaalta se, että he olivat tehneet hyvää työtä ja pohjustaneet maaperää sille, että keskustalaiselle sanomalle oli Vantaalla kysyntää, hän sanoo.
Vantaan Vapaalassa asuva Vanhanen työskentelee keskustan eduskuntaryhmän talous- ja veropolitiikan asiantuntijana.

Vanhasen mukaan keskusta oli kampanjan aikaan selkeästi kokoaan suurempi puolue Vantaan kaduilla, sillä vaalityötä tehtiin ahkerasti ja hyväntuulisesti.
– Kilpaileviltakin puolueilta tuli tunnustusta siitä, että meillä oli Vantaalla näkyvintä kampanjointia miesmuistiin. Keskustan toimintaan saatiin mukaan iso joukko uusia tekijöitä, hän iloitsee.
Keskustan kannatus koheni Vantaalla puolella prosenttiyksiköllä 4,6 prosenttiin.
SDP vei Vantaalla kokoomukselta suurimman puolueen paikan. Perussuomalaiset romahti myös Vantaalla, kun kannatuksesta suli 7,6 prosenttiyksikköä. Perussuomalaiset jäi vihreiden taakse neljännelle sijalle 9,7 prosentin kannatuksellaan.