Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Politiikka

Eva: Suomalaiset yhä oikeistolaisempia

15.7.2025 6:01
Lue lisää 
Eduskuntavaalit 2019
Kampanjointia Oulun Rotuaarilla eduskuntavaalien 2015 alla. (Kuva: Maria Seppälä)

Keskusta on notkahtanut alaspäin gallupeista kolmissa edellisissä eduskuntavaaleissa – "kampanjalla ja loppukirillä voi olla iso merkitys"

Keskustaa äänestäville on tärkeää, että puolueen puheenjohtaja on sopivin pääministeriksi – demariäänestäjät eivät käy pääministerivaaleja, e2 Tutkimuksen selvitys kertoo
Pauliina Pohjala 6.2.2019 16:26, muokattu 8.2.2019 13:29
a– a+
Eduskuntavaalit 2019

Alkuvuoden gallupit ennakoivat huonosti eduskuntavaalien tulosta, e2 Tutkimuksen eduskuntavaaleja käsittelevä tietopaketti paljastaa.

Valtiotieteiden tohtorit Ville Pitkänen ja Jussi Westinen ovat analysoineet siihen vaalitilastoja ja -tutkimusaineistoja.

2000-luvun vaaleissa puolueiden kärkikolmikon järjestys on ollut aina eri kuin edeltävän syksyn ja alkuvuoden gallupeissa. Viimeisinä kuukausina tapahtuvat muutokset ovat siis pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Keskustan ja vihreiden kannatus on kolmissa viimeisissä vaaleissa notkahtanut alaspäin viimeisimmästä gallupista, Pitkänen huomauttaa.

Perussuomalaisten kohdalla vaalitulos on puolestaan ollut parempi kuin viimeisin gallup. Juuri vaalien alla tapahtuu siis merkittäviä keikauksia, ja ehdokkaiden aktiivisuudella on väliä.

– Tämä korostaa sitä, että kampanjalla ja loppukirillä voi lopulta olla iso merkitys vaalitulokseen, Pitkänen sanoo.

– 20 prosenttia äänestäjistä päättää puolueensa vaalipäivänä tai joitain päiviä ennen.

Keskustalle ikävä totuus on se, että pääministeripuolue häviää yleensä vaaleissa valtiovarainministeripuoluetta enemmän.

Pääministeripuolue on kärsinyt keskimäärin 2,6 prosenttiyksikön vaalitappion vuosien 1983–2015 eduskuntavaaleissa. Pettymys kun kanavoituu ensijaisesti pääministeripuolueeseen.

Valtiovarainministeripuolue kärsii keskimäärin 1,1 prosenttiyksikön tappion. Tänä vuonna tosin saattaa olla ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun valtiovarainministeripuolue nostaa kannatustaan, Pitkänen ja Westinen toteavat.

Suurin oppositiopuolue on kärsinyt poikkeuksellisesti vaalitappiot vuosina 2011 (SDP) ja 2015 (PS).

Ovatko eduskuntavaalit äänestäjien mielestä pääministerivaalit?

Keskustalaisten mielestä kyllä, demarien ei.

Puheenjohtajan suosio näkyy puoluevalinnan perusteissa. SDP:n äänestäjät painottivat puheenjohtajan merkitystä Paavo Lipposen aikana.

Keskustalaiset ovat puolestaan korostaneet pääministerikysymystä koko 2000-luvun, erityisesti Matti Vanhasen ja Juha Sipilän kohdalla. Vanhasella oli vuonna 2007 oli yhtä suuri merkitys puoluevalinnalle kuin Sipilällä vuonna 2015.

Myös keväällä 2018 tehdyssä tutkimuksessa keskustalaiset painottivat pääministerikysymystä selvästi muita enemmän.

47 prosenttia keskustalaisista katsoi puoluevalinnassa ratkaisevaksi asiaksi sen, että puolueen puheenjohtaja on sopivin pääministeriksi. Kokoomuslaisista näin ajatteli 33, perussuomalaisista 26 ja demareista 19 prosenttia.

Gallupjohtajan asemasta huolimatta SDP:n äänestäjät eivät painottaneet puheenjohtaja Antti Rinteen kyvykkyyttä pääministeriksi. Eero Heinäluoman vaikutus demariäänestäjien puoluevalintaan oli samaa tasoa vuonna 2007.

Äänestäjien liikkuminen keskustan ja kokoomuksen välillä on riippuvainen hallitus–oppositio-asetelmasta.

11 prosenttia keskustaa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänestäneistä oli neljä vuotta aiemmin äänestänyt kokoomusta.

Äänivirta ei kuitenkaan vienyt toiseen suuntaan. Kokoomuksen äänestäjistä vain kaksi prosenttia oli äänestänyt edellisellä kerralla keskustaa.

– Viime vaaleissa mittelö meni aika selkeästi keskustalle. Keskustahan oli silloin oppositiossa ja kokoomus pääministeripuolueena, Westinen toteaa.

Vuoden 2007 vaaleissa kokoomus puolestaan oli oppositiossa ja onnistui houkuttelemaan äänestäjiä pääministeripuolue keskustasta.

Silloin keskustasta kokoomukseen siirtyneitä oli 9 prosenttia ja neljä prosenttia vaihtoi kokoomuksen keskustaan.

Tällä vaalikaudella suunta on taas kääntynyt keskustasta kokoomukseen, Westinen kertoo.

– Se menee loogisesti, koska pääministerivastuu tuntuu kuluttavan.

Puolueuskollisuus on ikäkysymys.

– Mitä vanhempi ihminen, sitä tiukemmin on äänestänyt samaa puoluetta eduskuntavaaleissa, Westinen kiteyttää.

Noin neljäsosa äänestäjistä on äänestänyt aina samaa puoluetta. 75 prosenttia äänistä on ainakin jossain määrin alttiita kilpailulle.

SDP:n äänestäjien siirtyminen perussuomalaisiin vaaleissa 2011 oli puolestaan suurin yksittäinen äänisiirtymä 2000-luvun eduskuntavaaleissa.

– Nyt tiedetään, että virta on kääntynyt demareihin päin.

Westisen mukaan perussuomalaisten viimeaikainen virkoaminen on toisaalta merkki siitä, että duunareiden äänistä syntyy vielä kamppailu.

Pitkäsen ja Westisen mukaan politiikan henkilöitymistä ja ehdokaskeskeisyyttä liioitellaan usein.

Ehdokaskeskeinen äänestäminen ei ole lisääntynyt 2000-luvun vaaleissa.

Jo pitkään on ollut niin, että noin puolet suomalaisista pitää puoluetta ja puolet ehdokasta tärkeämpänä äänestettäessä.

Eroja on kuitenkin puolueittain. Rkp:n kieliasema näkyy vahvasti, heidän kannattajansa painottavat puolueen ensisijaisuutta.

Keskustaa äänestäneille puolueen merkitys on painottunut enemmän silloin, kun keskusta on ollut oppositiossa.

Kokoomus on vakiinnuttanut valta-asemansa Helsingissä, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Keskustan vahvojen alueiden painoarvo on sen sijaan laskenut. Vuoden 1995 vaaleihin asti puolue sai noin 40 prosenttia äänistään Vaasan, Oulun ja Lapin vaalipiireistä.

Vuoden 1999 vaaleista lähtien keskusta on saanut näistä piireistä 34,2–36,6 prosenttia äänistään.

– Keskusta ei nojaa mahdottomasti pohjoisen alueisiin, Westinen päättelee.

Usean maakunnan vaalipiireissä sopivan ehdokkaan löytäminen voi olla vaikeaa. Vaaleissa kun äänestetään yleensä oman maakunnan ehdokasta.

– Vaikka vaalipiirejä muutellaan, maakunta-ajattelu ei häivy mihinkään, vaan voi jopa korostua. Keskustan kansanedustaja Markku Rossi sai viime vaaleissa 98 prosenttia äänistään Pohjois-Savosta, Westinen kertoo.

Keskustalaiset naiset menestyivät viime vaaleissa heikosti ehdokasasetteluun verrattuna. Kuva keskustan ryhmähuoneesta eduskunnasta. (Kuva: Jari Laukkanen)

Naiskansanedustajien määrällä keskustan eduskuntaryhmä ei voi kehuskella.

Naisten osuus on huomattavasti pienempi kuin heidän osuutensa oli vuoden 2015 vaalien ehdokaslistalla.

Prosentuaalisesti naiskansanedustajien ja -ehdokkaiden välinen erotus on keskustalla 11,2 prosenttia miinuksella.

Kokoomuksella se on 3,1 prosenttia miinuksella ja SDP:llä 14,6 prosenttia plussan puolella, eli demareilla on naisedustajia suhteessa enemmän kuin listalla oli naisehdokkaita.

Keskustan eduskuntaryhmässä sukupolvenvaihdos on vielä kesken. Se on ollut hidas prosessi, koska moni konkari palasi eduskuntaan vielä viime vaaleissa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä on tapahtunut koko eduskunnan historiassa poikkeuksellisen nopea sukupolvenvaihdos. Vuonna 1955 tai sitä aiemmin syntyneiden kansanedustajien osuus on tippunut 77 prosentista 17 prosenttiin vuosien 2007–2015 aikana.

Vasemmistoliiton äänestäjäkunta on muuttunut samalla. Siinä korostuvat nyt nuoret, naiset, korkeasti koulutetut ja liberaalit äänestäjät.

Kisaa vaalipiirien viimeisistä paikoista pidetään usein tiukkana, mutta vuosien 2007–2015 eduskuntavaalien vertailu osoittaa, että viimeinen paikka on ratkennut alle 500 äänen erolla vain kuudessa tapauksessa neljästäkymmenestä.

Westisen mukaan viimeinen paikka ratkeaa noin yleensä noin kahdentuhannen äänen marginaalilla. Sen sijaan puoluelistan sisällä käydään usein hyvin tiukkoja kamppailuja, tutkija kertoo.

Puoluejärjestelmä on Pitkäsen ja Westisen mukaan muutoksessa. Entistä pienempi äänimäärä keskittyy kolmelle suurimmalle puolueelle eli SDP:lle, keskustalle ja kokoomukselle.

Vuodesta 2011 lähtien kolmen suurimman puolueen yhteenlaskettu ääniosuus on ollut alle 60 prosenttia, ja suurimman puolueen asemaan on riittänyt vain runsaan 20 prosentin kannatus.

Tätä ennen oli pitkään (1983–2007) niin, että kolme suurinta sai noin 65–67 prosenttia äänistä eduskuntavaaleissa ja suurimman puolueen ääniosuus oli vähintään reilut 23 prosenttia.

Lue myös

Pirkkalainen: Asetelma muuttuu koko ajan mielenkiintoisemmaksi

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen pitää Ylen viimeisimmän puoluekannatuskyselyn tuloksia kiinnostavina. – Kyllähän tämä asetelma...
7.2.2019 11:00

Orpo: Vanhuspalvelukysymys kokoomuksen suosion laskun takana

”Tässä on tehty virheitä nimenomaan viestinnässä”
7.2.2019 16:34

Ylen mittaus: Kokoomuksen ja SDP:n kannatus laski – vihreät kirii keskustaa

Kokoomuksen kannatus on pudonnut 17,3 prosenttiin, ilmenee Ylen tuoreesta kannatusmittauksesta. Laskua edellisestä mittauksesta...
7.2.2019 7:32

Aihetunnisteet

eduskuntavaalit vaalit2019

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
Ainakin 16 ihmistä haavoittui Ukrainan tekemässä lennokki-iskussa Venäjällä
Uutiset | 15.7.2025 11:21
Lapsettomat jättävät usein sukulaiset pois testamentista
Uutiset | 15.7.2025 20:00
Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee
Uutiset | 15.7.2025 22:00
Bussivaras ajeli pitkin Helsinkiä, otti pari matkustajaakin kyytiin
Uutiset | 15.7.2025 15:39
”Kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut” – Voiko jälkeläisensä jättää ilman perintöä?
Uutiset | 15.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Mitä kuuluu ampiaisille? – Tutkija kertoo
Uutiset | 14.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Tutkijan mukaan Israel haluaa heikentää Syyriaa ja luoda siellä kaaosta
Uutiset | 16.7.2025 16:34
Jo viisi pyydyksiin hukkunutta norppaa –Luonnonsuojeluliitto vaatii verkkokalastuskiellon pidentämistä
Uutiset | 16.7.2025 15:53
Suuri poliisioperaatio iski eduskunnan verkkosivuille hyökänneeseen Venäjä-mieliseen hakkeriryhmään
Uutiset | 16.7.2025 15:39
Israelin armeija sanoo iskeneensä Syyrian armeijan pääesikunnan sisäänkäyntiin
Uutiset | 16.7.2025 13:50
EU:n kauppakomissaari Washingtoniin jatkamaan neuvotteluja
Uutiset | 16.7.2025 13:20
Syyrian media: Israel on tehnyt iskuja Etelä-Syyriassa druusivähemmistön asuttamaan as-Suwaydan kaupunkiin
Uutiset | 16.7.2025 13:05
Ukrainalaisten tilapäiselle suojelulle jatkoa vuoteen 2027
Uutiset | 16.7.2025 12:59
Kolme lasta pelastettiin elottomana vedestä Espoossa saman päivän aikana
Uutiset | 16.7.2025 12:22
Avustusjärjestön mukaan 20 kuollut avustuspisteellä Gazassa
Uutiset | 16.7.2025 12:00
Muusikko Eero Raittinen on kuollut 80-vuotiaana
Uutiset | 16.7.2025 11:58
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tutkijan mukaan Israel haluaa heikentää Syyriaa ja luoda siellä kaaosta
Uutiset | 16.7.2025 16:34
Jo viisi pyydyksiin hukkunutta norppaa –Luonnonsuojeluliitto vaatii verkkokalastuskiellon pidentämistä
Uutiset | 16.7.2025 15:53
Suuri poliisioperaatio iski eduskunnan verkkosivuille hyökänneeseen Venäjä-mieliseen hakkeriryhmään
Uutiset | 16.7.2025 15:39
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Demokratian ja diktatuurin perusarvot
Mielipide | 15.7.2025 10:27
Lukijalta: Eriarvoistava digimaailma
Mielipide | 14.7.2025 13:09
Lukijalta: Mistä ihmisen tuhoava käyttäytyminen johtuu?
Mielipide | 14.7.2025 13:02
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Lännen aseavulla ja Venäjä-pakotteilla Ukrainan sotaa tuskin saadaan loppumaan
Mielipide | 14.7.2025 12:35
Lukijalta: Terveyttä vai todennettua sairastavuutta – soten rahoitusmalli korjattava
Mielipide | 14.7.2025 12:41

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste