Keskusta: Kehityspolitiikassa lisää huomiota pakolaisten lähtömaihin
Olosuhteiden kohentaminen pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lähtömaissa vaatii lisää huomiota, katsoo keskustan eduskuntaryhmä.
Keskustan ryhmäpuhuja Aila Paloniemi muistutti keskiviikkona eduskunnan kehityspoliittisessa keskustelussa,että viimeisen vuoden aikana kehitysmaiden vaikeat olosuhteet, Syyrian sota ja muut Euroopan lähialueiden vakavat konfliktit ovat tulleet silmiemme eteen uudella tavalla ja konkreettisesti turvapaikanhakijoiden virtana.
Paloniemi painotti, että pakolaisuus ja kansainvaellus Eurooppaan eivät ole kestävä ratkaisu.
– Meidän tulee pyrkiä auttamaan ja vaikuttamaan olosuhteisiin lähtömaissa, ettei ihmisten tarvitsisi matkustaa henkeään uhmaten maanosasta toiseen.
Paloniemi huomautti, että näin vähennetään myös ääriliikkeiden houkuttelevuutta.
Keskustan mielestä olennaista on myös naisten ja tyttöjen oikeuden aseman vahvistaminen, ruokaturvan sekä veden ja energian saatavuuden kohentaminen ja yhteiskuntien demokraattisuuden ja toimintakyvyn vahvistaminen.
– Tarvitaan hyvää hallintoa, jotta apu ei palvelisi vain eliitin intressejä, vaan niin apu kuin kehityskin tavoittaisivat kaikki kansalaiset. On myös tärkeää, että Suomi lisää panostustaan taloushallinnon ja verotuskyvyn kehittämiseen. Verotulot ovat hyvän hallinnon ohella avainasemassa eriarvoisuuden poistamisessa.
Suomen tavoitteena on niin ikään kehitysmaiden kansalaisyhteiskuntien vahvistaminen, Paloniemi muistutti.
– Vapaa ja monimuotoinen kansalaisyhteiskunta tuo esiin kansalaisten näkökulmaa ja puuttuu epäkohtiin.
Keskustan eduskuntaryhmän mielestä vaikeassa taloustilanteessa niukkenevat voimavarat on suunnattava entistä vaikuttavampiin kohteisiin ja tukea on priorisoitava. 0,7 prosenttia bruttokansantulosta on kuitenkin edelleen perusteltu tavoite kehitysyhteistyörahoituksen osuudeksi pitkällä aikavälillä.
Paloniemi painotti myös kotimaisen yksityisen sektorin osallistamisen merkitystä kehitysyhteistyössä.
– Keskustan eduskuntaryhmä pitää hyvänä, että valtioneuvosto on ryhtynyt toimenpiteisiin yksityissektorin toimintaedellytysten vahvistamiseksi kehitysyhteistyössä. Vahvistamme sellaisia yksityisen sektorin osallistamisen instrumentteja, joita monet muut modernit valtiot ovat oivallisesti hyödyntäneet jo pitkään hyvin tuloksin.
Paloniemen mukaan on vain positiivista, että suomalaisyritykset ovat olleet uusiutuvan energian kehityksen kärjessä ja ovat nyt tärkeitä teknologian toimittajia alan hankkeisiin.
– Sähköpula on esimerkiksi Afrikassa yksi pahimmista kehityksen esteistä. Osassa maista aurinko- tai tuulivoimasta on tullut paras ja halvin tapa tuoda valoa mökkeihin, ääntä radioihin ja kasteluvettä pelloille, hän muistutti.