Keski-Suomen Keskustalla on todellinen mahdollisuus gallupien selättämiseen
Joistakin keskustapiireistä saatetaan katsella keskiseen Suomeen hieman kadehtien, sillä eduskuntavaaleihin lähdetään siellä varsin kelvosta asetelmasta.
Täydeltä 14 ehdokkaan listalta löytyy kolme istuvaa kansanedustajaa, joista yksi on ministeri. Piirissä ei ole nyt yhtäkään eduskunnan jättävää keskustan kansanedustajaa, mikä helpottaa tilannetta merkittävästi keskustan nykyisessä kannatusalhossa.
Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tahvo Anttila jo laskeskeli, että jos eduskuntavaalitulos olisi samanlainen kuin aluevaaleissa, piiri saisi neljä kansanedustajaa. Alue- ja eduskuntavaaleja ei kuitenkaan voi suoraan verrata keskenään.
– Tavoittelemme sitä, että keskusta on edelleen maakunnan suurin puolue, Keski-Suomen Keskustan toiminnanjohtaja Sinikka Varila kertoo.
– Kyllä me gallupit selätetään, meininki on tämä. Meillä on todella mukava tilanne, Varila kehuu.
Keski-Suomi on jo vuosikymmenet ollut keskustan vahvaa aluetta, kansanedustajia on saatu kolme tai neljä.
Väki saa elantoa metsistä ja maasta, joten keskustan sanoma kiinnostaa. Samoin terveydenhoidon lähipalveluista puhutaan paljon. Yliopistokaupungissa Jyväskylässä nuoria kiinnostavat koulutusasiat, työpaikat ja hyvinvointi.
Koko maakunnan viime vaalien ääniharava, 8 193 ääntä kerännyt kivijärveläinen Anne Kalmari pyrkii viidennelle kaudelleen. Eduskunnassa hän on meritoitunut maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana.
Keskustan varapuheenjohtaja, kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkonen Saarijärveltä hakee kolmatta kautta eduskunnassa. Oma ministeri tuo tarmoa vaalityöhön, sillä piirissä on viimeksi ollut keskustalainen ministeri vuonna 2011 päättyneellä kaudella. Mauri Pekkarinen oli tuolloin elinkeinoministeri.
Jyväskyläläinen diplomaatti Joonas Könttä on ollut näkyvä ensimmäisen kauden kansanedustaja, oli sitten kyse hoitajamitoituksesta tai Natosta. Könttä pyrkii nyt tosissaan jatkokaudelle.
Kevään 2019 eduskuntavaaleissa keskustan kansanedustajapaikat tippuivat Keski-Suomessa neljästä kolmeen. 19,8 prosentin kannatuksessa oli 7,1 prosenttiyksikön lasku sitä edellisiin vaaleihin.
Kevään 2019 vaaleissa keskusta sai tietysti valtakunnallisestikin merkittävästi huonomman tuloksen kuin neljä vuotta aiemmin.
Keskusta pysyi kuitenkin vaalipiirin ykkösenä Keski-Suomessa. Kakkosijalla oli SDP 18,9 prosentin kannatuksella, millä irtosi kaksi paikkaa. Perussuomalaisilla on niin ikään kaksi keskisuomalaista kansanedustajaa 18 prosentilla. Kokoomus oli neljäs 12,8 prosentilla ja kansanedustajia irtosi yksi.
Paikallisittain Keski-Suomen vaalipakkaa sekoitti viime vaaleissa etenkin konkaripolitiikko Mauri Pekkarisen päätös jättää eduskuntaputkensa 40 vuoteen.
Äänestäjät päättivät myös jyväskyläläisen Aila Palomäen kansanedustajauran neljän eduskuntakauden jälkeen. Paloniemi on nyt niellyt pettymyksensä ja pyrkii eduskuntaan uudella tarmolla. Aluevaaleissa hän teki jo keskustan listan ykköstuloksen Keski-Suomessa.
Keski-Suomen Keskustan ehdokaslistalta löytyy pihtiputaalainen aluevaltuutettu Jani Ylälehto, joka toimii Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n puheenjohtajana.
Yrittäjä Sakari Suomala Laukaalta oli viime kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla. Hänestä tuli heti vaalien ääniharava ja sitä myöten Laukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja. Nyt hän pyrkii myös eduskuntaan.
– Minusta on hyvä, että meillä on myös uusia päteviä tulijoita, Varila myhäilee.
– Olemme hakeneet joukkuetta, jossa jokaisella on oma tonttinsa. Jyväskylästä on neljä ehdokasta ja sitten ehdokkaita on aika tasaisesti koko maakunnan alueelta, toiminnanjohtaja summaa.
Piirin ehdokaslistan kuopus on 26-vuotias Samuli Mattila Uuraisilta.
Keskustan eduskuntavaaliehdokkaat Keski-Suomessa
Jari Halttunen, ylikonstaapeli, Äänekoski
Petri Honkonen, tiede- ja kulttuuriministeri, aineenopettaja, Saarijärvi
Anne Kalmari, kansanedustaja, maa- ja metsätalousyrittäjä, Kivijärvi
Joonas Könttä, kansanedustaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, Jyväskylä
Merja Lahtinen, lukion lehtori, emäntä, Jämsä
Veikko Lahtinen, seurajohtaja, Jyväskylä
Samuli Mattila, ohjaaja, lähihoitaja, Uurainen
Elisa Murtomäki, perhehoitaja, metsätalousinsinööri, Multia
Jouko Nykänen, peruspalvelujohtaja, Uurainen
Aila Paloniemi, toimittaja, lastentarhanopettaja, Jyväskylä
Katri Ruth, psykologi, Jyväskylä
Sakari Suomala, toimitusjohtaja, rakennusinsinööri (AMK), Laukaa
Elina Tammivuori, yrittäjä, insinööri, Muurame
Jani Ylälehto, yrittäjä, insinööri, Pihtipudas
Suomenmaan juttusarjassa käydään läpi kaikki eduskuntavaalien vaalipiirit keskustan näkökulmasta. Vaalipäivä on 2. huhtikuuta.