Kärnä puolustaa suomalaista lihantuotantoa – "Riistan ja villikalan hyödyntämisestä, eikä laiduntavista märehtijöistä voi päästää irti"
Metsästyksen eettisyys kiinnostaa julkisuudessa siksi, että on paljon tahoja, jotka pitävät lihansyöntiä vääränä, keskustan lappilainen varakansanedustaja Mikko Kärnä näkee.
– On piikki heidän lihassaan, että kun meillä Suomessa niin monella on mahdollisuus harrastaa lajia, joka tuottaa miljoonia kiloja käytännössä hiilineutraalia, eettistä lihaa ruokapöytiin, se ärsyttää näitä ihmisiä, Kärnä lausuu Suomenmaalle.
Kärnä puhui metsästyksen eettisyydestä perjantaina Sannikka&Ukkola-ohjelmassa Ylellä. Ohjelma herätti laajaa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.
– Vaan jopas oli harvinaisen törkeä haastattelu illalla TV Ykkösellä, kun metsästäjistä väännettiin tappajia – melkein murhaajia! Onneksi Mikko Kärnä kertoi asiallisesti metsästyksen eettiset puolet ja perusteet, keskustan kansanedustaja Markku Rossi kommentoi ohjelman tyyliä Twitterissä.
Kärnä näkee suomalaisen lihantuotannon pitävän pintansa vielä pitkään.
– Pohjolan ekosysteemiin kuuluu kestävä riistan ja villikalan hyödyntäminen, samoin kuin märehtijöiden laiduntaminen. Niistä ei voi päästää irti. Broilerin ja sianlihan tuotannosta voidaan keskustella toki erikseen, Kärnä pohtii.
Kärnä kertoo iloitsevansa siitä, miten metsästysharrastus on alkanut kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän.
– Erityisen iloinen olen siitä, että naiset ovat löytäneet lajin pariin selkeästi enemmän. Edelleen pitää tehdä tietysti töitä, että tämä hieno elämäntapa saadaan säilytettyä tässä maassa.
Kärnä näkee suomalaisten luontosuhteen olevan terveellä pohjalla, mutta on huolissaan tietynlaisista trendeistä.
Kärnän mukaan nyt on varttumassa sukupolvi, joiden vanhemmilla on ideologisia painotuksia, joiden takia lapsille ei muodostu suhdetta luontoon. Kärnä toivookin panostuksia luonto- ja maatalouskasvatukseen.
– Maataloudesta ja muusta ruoan tuottamisesta pitäisi kertoa lapsille enemmän, jotta he tietäisivät, mitä ruoan tuottaminen on. Hollannissa esimerkiksi kolmasluokkalaisille järjestetään opetussuunnitelman puitteissa vierailuita teurastamoille. Tämäntyyppistä olisi hyvä saada Suomeenkin.