Kärnä pitää suomalaista lihaa ulkomaista kvinoaa eettisempänä: "Kumotaan perusteeton moraalisäteily veganismin ympäriltä"
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ottaa blogissaan kantaa vegaanihaasteisiin ja arvioihin, joiden mukaan kasvisruokailu lisääntyy tänä vuonna. Kärnä väittää, ettei kasvisruoka ole välttämättä sen eettisempää kuin liharuokakaan.
Kärnä toteaa, että esimerkiksi avokadon ja soijan viljelyn tieltä kaadetaan jatkuvasti metsää ja niiden kasvattaminen aiheuttaa vesipulaa seuduilla, jotka kärsivät muutenkin kuivuudesta.
Kvinoan suosio on puolestaan nostanut sen hintaa, minkä vuoksi Perun ja Bolivian köyhillä ei ole enää siihen varaa.
Kärnän mielestä eettisintä ja ekologisinta ruokaa suomalaisille on suomalainen, lähellä tuotettu ruoka – oli se sitten lihaa, kalaa, maitoa, kasviksia, marjoja tai sieniä.
– Suomalainen maatalouspolitiikka on samalla globaalia ympäristöpolitiikkaa ja kotimainen maatalous tekee hyvää luonnolle. Maailman kovimmat tuotantoeläinstandardit takaavat, että kotimaista lihaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.
Riista ja villikala ovat Kärnän mukaan eettisintä ja ekologisinta ruokaa maailmassa, terveellisyydestä puhumattakaan.
– Niiden käyttöä suomalaisissa ruokapöydissä tulisi lisätä. Suurin palvelus, jonka voimme ympäristölle ja ilmastolle tehdä, on syödä kotimaista ruokaa.
Kärnä haastaa jokaisen kansalaisen ja yhteisön Suomen 100-vuotisjuhlavuonna mukaan talkoisiin kotimaisen ruoan puolesta.
– Syödään monipuolisesti lihaa, kalaa ja kasviksia, mutta varmistetaan, että ne on tuotettu lähellä. Kumotaan yhdessä perusteeton moraalisäteily veganismin ympäriltä ja arvostetaan kaikkia erilaisia ruokavalioita. Ei unohdeta lihan rinnalta uusia kotimaisia proteiininlähteitä, kuten nyhtökauraa, härkistä ja MiFua, lappilainen kansanedustaja kirjoittaa.