Kansanedustajien kokemusta tarvitaan ensimmäisissä aluevaltuustoissa, mutta jatkossa luottamustoimien määrää pitää rajata, EVAn vaalitentissä korostettiin

Aluevaalit

Onko järkevää, että samat ihmiset voivat istua ministereinä, kansanedustajina, aluevaltuutettuina ja kunnanvaltuutettuina?

Tätä kysyttiin puolueiden edustajilta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn aluevaalitentissä.

Puolueissa katsotaan, että kokeneiden poliitikkojen kannattaa olla mukana ensimmäisissä aluevaltuustoissa, mutta jatkossa luottamustoimien määrä tulisi rajata.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmää johtava Jussi Saramo sanoo, että lähtökohtaisesti ei ole järkevää vaikuttaa kaikilla hallinnon tasoilla.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä poliitikkoja, jotka ovat muista luottamustoimistaan huolimatta lähdössä ensimmäisiin aluevaaleihin.

– Näissä vaaleissa pitkälti määritellään se suunta, mihin nämä uudet hyvinvointialueet ovat lähdössä. Totta kai poliitikko, joka kokee että hänellä on tietoa ja osaamista, haluaa päästä vaikuttamaan, ja nimenomaan näissä ensimmäisissä vaaleissa on tosi ymmärrettävää, että ollaan ehdolla.

– Toivoisin, että jatkossa sitten katsotaan voitaisiinko valtaa hajottaa esimerkiksi luomalla laki, että ei voi olla kaikilla tasoilla, vaan pitäisi valita vaikka kaksi, Saramo lisää.

Eihän tässä järkeä ole, kokoomusjohtaja Petteri Orpo luonnehtii monella tasolla vaikuttamista.

– Siksi emme halunneet ylimääräistä hallinnon tasoa ja ylimääräisiä vaaleja vaan olisimme hakeneet toisenlaisia ratkaisuja.

Orpo kuitenkin toteaa, että oppositiopolitiikolle voi olla ajankäytön kannalta helpompaa olla ehdolla myös aluevaaleissa. Orpo sanoo olevansa valmis laittamaan itsensä likoon ja kaivamaan aikaa aluevaltuustotyölle.

Hän huomauttaa, että hyvinvointialueet päättävät 21 miljardin euron verorahojen käytöstä.

– Jos sitä ei rakenneta oikein seuraavan neljän vuoden aikana, kyseessä voi olla 30 miljardia yhtäkkiä. Joku sen aina maksaa. Tämän vakavuuden ja tärkeyden takia – vaikka en yhtään pidä tästä ylimääräisestä hallinnon tasosta – mukaan on lähdettävä.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi yhtyi Saramon ja Orpon näkemyksiin siitä, että alkuvaiheessa aluevaltuustoihin tarvitaan päättäjiä, jotka tuntevat järjestelmän.

– Pitää muistaa, että kun luodaan se palvelustrategia, joka on lakisääteinen asiakirja, sen yhteydessä ratkaistaan, luodaanko hyvinvointialueelle aito monituottajamalli.

Lohi huomauttaa, että vasta toteutus ratkaisee sen, kuinka sote-uudistuksessa onnistutaan.

– Sen takia voin yhtyä siihen, että monilla on suuri intressi vaikuttaa siihen perusratkaisuun.

– Pitemmän päälle on selvää, että kansanedustaja ei pysty ottamaan mitään keskeistä roolia hyvinvointialueella. Se on täysin selvä asia, aikaresurssit eivät riitä, Markus Lohi sanoo.

Vihreiden vt. puheenjohtaja Iiris Suomela hyväksyy myös monella tasolla vaikuttamisen ensimmäisissä aluevaaleissa.

– Mutta toivon että seuraavissa vaaleissa kun ollaan samalla äänestämässä aluevaltuustoista ja kunnanvaltuustoista, vaalien jälkeen pitäisi valita, millä kahdella tasolla kolmesta toimii.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri huomauttaa, että puoluejohtaja Riikka Purra esitti ehdokkuuksien rajaamista jo kesällä.

– Mutta se on nyt jäänyt sopimatta. En usko hän tulevaisuudessakaan on sitä vastaan.

– Mutta on hyvä muistaa, että jokaisella on oikeus lähteä ehdolle, ja kansa aina viime kädessä päättää, Meri sanoo.