Kansanedustaja huolissaan: Marjat jäävät metsiin, marjafirmoja uhkaa konkurssi – vetoaa hallituspuolueisiin
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari on huolissaan ulkoministeriön päätöksestä olla myöntämättä jatkossa turistiviisumeja Thaimaasta tuleville marjanpoimijoille. Päätös merkitsee käytännössä sitä, ettei poimijoita saada ensi kesänä Suomeen ja marjat uhkaavat jäädä suurelta osin keräämättä.
– Esimerkiksi meijeriyhtiö Valio on jo viestittänyt, että se voi joutua tuomaan jatkossa luonnonmarjoja ulkomailta, mikäli kotimaista luonnonmarjaa ei ole riittävästi saatavilla, Kalmari toteaa tiedotteessaan.
Kalmari pitää luonnonmarja-alalla ilmenneisiin väärinkäytöksiin ja ihmisoikeusrikkomuksiin puuttumista välttämättömänä. Hän kuitenkin näkee, että ulkoministeriön viisumikieltolinjan myötä koko alan tulevaisuus vaarantuu – myös sellaisten toimijoiden, jotka ovat huolehtineet vastuullisuudesta ja toimineet lain mukaan.
– Kotimaisten luonnonmarjojen hyödyntäminen on mielestäni laajasti suomalaisen yhteiskunnan etu. Tosiasia on, että ilman ulkomaista kausityövoimaa marjat jäävät suurelta osin keräämättä. Ratkaisujen löytämiseksi otamme ehdotuksestani marja-alan tilanteen maa- ja metsätalousvaliokunnassa käsittelyyn valiokunnan omana asiana.
Kalmarin mukaan marja-alan toimijat kokevat, että heidän näkökulmiaan ei ole asiaan liittyen riittävällä tavalla kuultu.
– Päätös olla myöntämättä turistiviisumeja tuli heille pari viikkoa sitten täysin ennakoimattomana tietona. Poimijoita koskevan lainsäädännön kehittämistarpeiden osalta ala katsoo, että parempi ratkaisu löytyy marjalain kehittämisestä kuin kausityöasetuksen muuttamisesta siten, että marjanpoimijat olisivat työsuhteessa.
Kalmarin mukaan marjalain uudistuksia voisivat olla esimerkiksi velvoite poimijoille maksettavasta vähimmäispalkkiosta ja se, että poimijoilla olisi mahdollisuus antaa palautetta omalla äidinkielellään.
– On selvää, että luonnonmarjojen poiminta eroaa monella tavalla muista kausitöistä. Poiminta-aika on ensinnäkin hyvin lyhyt, vain pari kuukautta. Miten rekrytointi sitten jatkossa tapahtuisi, entä miten työaikoja valvottaisiin? Täytyisikö myös suomalaisten kerääjien tai muualta tulevien kerääjien työaikoja valvoa, Kalmari kysyy.
Hän huomauttaa, että monet suomalaiset ovat hakeneet lisätuloja poimimalla luonnonmarjoja juuri silloin kun haluavat.
Kalmari näkee, että työsuhdevaatimuksen vaikutuksista tulisi keskustella avoimesti alan toimijoiden kanssa.
– Pidän hyvin huolestuttavana tilannetta, jossa näin suuria muutoksia ajetaan nopealla aikataululla läpi ilman, että osapuolet kokevat tulleensa asiassa kuulluiksi. Edes Thaimaassa ei haluta, että poimijoilta riistetään mahdollisuus lisätienesteihin, vaan sitä että poimijoita ei riistetä kummassakaan maassa. Vetoan tässä hallituspuolueisiin, jotta myös siellä herättäisiin pohtimaan tätä asiaa.
Uutista korjattu 12.4.2024 klo 11.56. Poistettu Kalmarin maininta kausityöasetuksen muutoksesta, jonka myötä marjanpoimijoiden pitäisi olla jatkossa työsuhteessa alan yrityksiin. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan asetusmuutoksesta ei ole linjattu. TEM:llä on käynnissä selvitystyö eri sääntelyvaihtoehtojen vaikutuksista. Tarvittavasta jatkovalmistelusta hallitus linjaa selvitystyön valmistuttua.