Kannatuspomppu lämmittää keskustan piiripomojen mieltä: ”Tämä nostaa itsetuntoa”

Keskusta

Torstai-aamuna julkaistun Ylen gallupin perusteella keskustan kannatus oli noussut edelliseen mittaukseen verrattuna enemmän kuin minkään muun puolueen ollen nyt 12,4 prosenttia.

Suomenmaan haastattelemat piiripomot olivat suunnanmuutoksesta tyytyväisiä, mutta samalla muistuttivat, että tärkeintä on jatkaa hyvää työtä gallupien tuijottamisen sijaan.

Sonja Hällfors, Uudenmaan piiri

”Suunta on erittäin hyvä. Aimo loikkaus ylöspäin lämmittää mieltä. Olemme suurin voittaja tässä porukassa. Toivottavasti se nostaa keskustalaisten itsetuntoa. Usko siihen, että kyllä me täältä nousemme. Toivottavasti se laittaa vähän jarruja myös median spekulaatioille keskustan puheenjohtajavaihdoksista. Tarvitsemme nyt vakautta ja työrauhaa.

Toisaalta gallup-tulos kertoo tosi vähän. Viimeisen kuukauden aikana ei ole tapahtunut mitään massiivista. Näen, että kyseessä on pidempiaikainen trendi. Näyttää siltä, että puhumme oikeista asioita. Perustyö alkaa tuottaa tulosta.

Toivon keskustalta jatkossa enemmän avauksia, jotka koskevat myös Etelä-Suomea, Uuttamaata ja kaupunkeja koko Suomessa. Aluepolitiikkaa tulee sanoittaa niin, että se puhuttelee myös kaupungeissa.

Pitää välttää sitä, että ihmisille tulisi kuva, että keskusta haluaa vain siirtää valtionhallinnon työpaikkoja maakuntiin. Meidän pitää puhua vahvemmin siitä, miten etätyö ja sitä myötä erilainen, monipaikkainenkin asuminen olisi mahdollista kaikkialla Suomessa.

Nyt ei pidä sortua liian varovaiselle linjalle. Tarvitaan rohkeutta. Kun keskusta kasvaa, sen on kasvettava myös ruuhka-Suomessa. Täällä kaivataan freesiä, eteenpäin katsovaa otetta.

Peruskannattajista puhuminen sekä vanhaan ja turvalliseen illuusioon turvautuminen pitäisi jättää taakse. Jokainen ääni on aina ansaittava uudestaan. Kannatusta pitää hankkia koko ajan uusilta ryhmiltä ja luottamusta eri alueilta. Samalla on vahvistettava viestiämme entisestään.”

Mikko Savola, Etelä-Pohjanmaan piiri

”Tietysti on hyvä, että trendi on ylöspäin, mutta ei näillä luvuilla vielä ole syytä kovin suuriin tuuletuksiin.

Kannatuskäyrän suunnanmuutos johtuu osaltaan poliittisen tilanteen rauhoittumisesta. Nyt keskusta on päässyt tekemään asioita leipälajeissaan. Puoluejohto on ollut esillä ja ministerit ovat tehneet hyviä avauksia. Keskusta on tuonut yhteiskunnalliseen keskusteluun arkijärkeä.

Seuraavaksi on ensisijaista toteuttaa käytännössä hallitusohjelman kirjauksia. Alue- ja maatalouspolitiikkaan sekä turvallisuuskysymyksiin liittyviä asioita on edistettävä konkreettisella tasolla. Piiri- ja paikallistasolla on tärkeää kiertää kenttää, vahvistaa ihmisten uskoa keskustaan ja saada mukaan uusia toimijoita.

Meillä Etelä-Pohjanmaalla poliittinen ohjelmatyö ja järjestöpuolen koulutus on jo aloitettu. Uusia ihmisiä on saatu porukkaan.

Keskustalaisilta tarvitaan nyt rohkeutta kaikilla tasoilla. Suurin osa suomalaisista ajattelee maltillisesti energia-, autoilu- ja ruokakysymyksistä aivan kuten keskustassa ajatellaan. Meidän pitää rohkeasti puolustaa tavallista suomalaista.”

Tahvo Anttila, Keski-Suomen piiri

”Joka kuukausi julkaistaviin gallupeihin ei juuri kannata reagoida. Onhan se kiva, että menevät ylöspäin, mutta ei niillä työn kannalta ole mitään merkitystä. Oikea mielipidemittaus on sitten vuoden päästä, kun pidetään kuntavaalit.

Kaksi asiaa on ylitse muiden, kun rakennetaan keskustan parempaa tulevaisuutta; hallitusohjelma pitää saada toteutettua ja paikallistason järjestöihmiset sekä luottamushenkilöt tekemään töitä. Järjestötoiminnalla on ratkaiseva merkitys.

Keskustalaisten pitää vallata sitä ilmatilaa, jota perussuomalaiset ovat nyt hallinneet. Muuten tulee kylmää kyytiä.

On varottava toisaalta lamaantumista, vaikka tietyiltä tahoilta tulisi haukkuja hallituksen toimille. Hyvä esimerkki on polttoaineverokeskustelu. Pahimmillaan käy niin, että kyyristymme kuuntelemaan jonkun lauman möykkää ”ei tästä tule mitään” -mentaliteetilla. Tärkeintä on nyt tehdä lujasti töitä kuntavaaleja kohti.”

Jertta Harinen, Pohjois-Karjalan piiri

”Aamun gallup-uutinen herätti positiivisia tuntemuksia. Uskon suunnanmuutoksen johtuvan siitä, että keskusta on viime aikoina ottanut reilusti kantaa asioihin ja viestinnällinen puoli on kohentunut.

Esimerkiksi ilmastokeskustelu ja lapsiperheiden etujen paraneminen ovat sataneet keskustan laariin. Oma vaikutuksensa on ollut sillä, että puheenjohtaja Katri Kulmuni on kiertänyt maata ahkerasti. Ihmiset ovat päässet jututtamaan häntä ja kuulemaan keskustalaisia ajatuksia.

Kiersin juuri kaikki piirimme kunnallisjärjestöt. Tunnelma on täällä luottavainen ja myönteinen. Fiilis on parantunut syksystä selvästi. Ihmisillä on toivoa.

Keskustan on tärkeä ottaa edelleen rohkeasti kantaa asioihin. Esimerkiksi Li Anderssonin vaatimus työsuhdeautojen muuttamisesta kaasu- tai sähköautoiksi on ajatuksena absurdi. Tämänkaltaiset jutut huolestuttavat ihmisiä.

Ennen kuin hallituksen sisältä tulee vastaavia esityksiä, pitää olla valmiiksi mietitty toimivat ratkaisut myös maakunnissa. Keskustan on tärkeää pitää huolta tästä. Joka paikassa kaasuautoilu ei onnistu eikä julkinen liikenne ole työmatka-autoilun vaihtoehto.

Keskustan on varmistettava, että myös maaseudulla voi asua ja käydä töissä. Samoin lapsiperheiden asioita on vietävä eteenpäin. Jos keskusta ei näitä asioita tee, ei tee kukaan mukaan. Ihmiset odottavat sitä meiltä.”