Kaikkonen: Vaikka elämme kovia aikoja, tulevaisuuteen kannattaa silti katsoa luottavaisesti

Vappu

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) valoi vappupuheessaan suomalaisiin luottamusta tulevaisuuteen, vaikka maailmanpolitiikassa eletäänkin kovia aikoja Ukrainan sodan vuoksi.

Kaikkonen puhui sunnuntaina keskustan Vihreä vappu -tapahtumassa Helsingissä.

Kaikkonen palautti kuulijoiden mieliin Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin puheen Suomen eduskunnalle muutama viikko sitten. Puheessaan Zelenskyi puhui muun muassa Ukrainan jälleenrakentamisesta.

– Vaikka maa on keskellä veristä sotaa, Ukrainassa katsotaan jo eteenpäin. Luotetaan siihen, että maalla on tulevaisuus, valoisa tulevaisuus, Kaikkonen luonnehti.

Hänen mukaansa Euroopassa täytyy jatkaa sodasta huolimatta tulevaisuuden rakennustöitä.

– Annetaan me tässä kohtaa ja jatkossakin apua tuolle urhealle kansakunnalle, joka on kohtuuttomaan tilanteeseen joutunut. Seuraavien tavoitteiden on oltava: tulitauko, rauha, jälleenrakennus.

Tulevaisuuteen katsomista on Kaikkosen mukaan sekin, että Suomessa pidetään huoli myös omasta maasta.

– Siis: nyt vietetään vappua ja nautitaan keväästä. Pidetään yllä hyvää, tänään ehkä iloistakin mieltä. Se on parasta kriisinkestävyyttä.

Puheessaan Kaikkonen korosti myös sitä, että suomalaiseen julkiseen keskusteluun kuuluvat eriävät mielipiteet. Niin pitää hänen mukaansa olla jatkossakin.

Kaikkosen mukaan käsillä olevassa Nato-keskustelussakin pitää olla tilaa niille, jotka eivät enemmistöstä poiketen kannata puolustusliittoon liittymistä.

– Terveen kansanvallan ja avoimen demokratian merkki on se, että eri mieltäkin saa olla kuin enemmistö. Vapaus omaan mielipiteeseen kuuluu kaikille, hän linjasi.

Kaikkonen kehotti kansalaisia jättämään loanheitot väliin ja antamaan toisella tavalla ajatteleville vapautta ja arvoa.

– Kansallinen yhtenäisyys ei tarkoita sitä, että kaikkien olisi pakko olla samaa mieltä. Yhden totuuden tie ei voi olla Suomen tie.