Kääriäisen mielestä kansanedustajien ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen on heikentynyt

Politiikka

Entisen puolustusministerin Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan kansanedustajien ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen on heikentynyt tai jopa osittain kadonnut.

Kääriäinen kommentoi asiaa Politiikan toimittajat ry:n haastattelussa Iisalmessa viime perjantaina. Asiasta kertoi SDP:n pää-äänenkannattaja Demokraatti.

Kansanedustajien heikentynyt ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen on Kääriäisen mukaan ollut nähtävillä jo pidemmän aikaa. Hän sanoo keskustelleensa asiasta myös konkaripoliitikkojen Ilkka Kanervan (kok.), Eero Heinäluoman (sd.) ja Erkki Tuomiojan (sd.) kanssa.

– Me puhuimme ja surkuttelimme yhdessä, että ei näin saisi olla Suomessa, jolle kuitenkin turvallisuuspolitiikka on kaikkein tärkein asia. Siinä meillä pitäisi olla osaamista ja harrastuneisuutta, että pärjäisimme tässä kyynisessä ja pahassa maailmassa. Pitäisi olla osaajia. Se on iso huoli, Kääriäinen sanoo Demokraatin mukaan.

Keskustaveteraanin mukaan puolueiden puolueiden olisi syytä mennä asiassa itseensä ja kasvattaa nuoria poliitikkoja kiinnostumaan myös ulko- ja turvallisuuspoliittisista teemoista.

Kääriäisen mukaan kansainvälisen politiikan ja ulkopolitiikan kysymysten pitäisi myös olla Suomen politiikan agendalla nykyistä enemmän.

Demokraatin mukaan samankaltaisen huolen Kääriäisen kanssa jakavat myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Seppo Kääriäinen toimi Suomen puolustusministerinä vuodesta 2003 vuoteen 2007. Sitä ennen hän oli toiminut kauppa- ja teollisuusministerinä vuodesta 1993 vuoteen 1995.

Eduskuntaan Kääriäinen pääsi vuoden 1987 eduskuntavaaleissa. Hän päätti pitkän kansanedustajan uransa vuonna 2019.

Keskustan puoluesihteerinä Kääriäinen toimi 1980–1990.