JSN aikoo ottaa kantaa Ylen ja pääministerin sananvapauskohuun

Sananvapaus

Julkisen sanan neuvosto aikoo antaa lausuman siitä, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta.

JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin mukaan lausuman antamisessa ei ole mitään poikkeavaa, vaikka sen kohteena onkin pääministeri.

– JNS on elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisenvapautta. Olemme käsitelleet sananvapauden rajoittamiseen liittyviä lausumia vuosittain, kertoo Grundström.

Grundströmin mukaan pääministerin osallisuus nousi esille joissain Yleen kohdistuvista kanteluista.

– Asia on tullut esiin myös julkisessa keskustelussa, joten neuvosto katsoi, että meiltä toivotaan kannanottoa. JNS on olemassa sitä varten, että se avaa ja tarkentaa journalismin pelisääntöjä, Grundström toteaa.

Lisäksi JSN käsittelee neljä kantelua niin sanotussa Terrafame-vyyhdessä. Niistä kolme kohdistuu Yleen ja yksi Suomen Kuvalehteen.

Kantelut liittyvät SK:n juttuun ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen  sekä Ylen Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta  -juttuun.

JSN selvittää muun muassa, onko Journalistin ohjeiden kohtia 21 ja 22 rikottu, kun Ylen juttu julkaistiin ilman Sipilän ja SK:n juttu ilman Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläisen kommentteja.

Ylen osalta JSN käsittelee myös, onko juttua oikaistu Journalistin ohjeiden mukaisesti.

Neljännen kantelun osalta selvitetään, onko Yleisradio rikkonut Journalistin ohjeita tai onko Ylen johto rajoittanut toimittajien sananvapautta Terrafame-aiheen käsittelyssä. 

Vyyhtiin liittyviä kanteluita tuli 15, joista kaksi karsittiin heti nimettöminä.

Lausuma ja päätökset kanteluista annetaan Grundströmin mukaan aikaisintaan helmikuussa.