JHL vaatii matalapalkka-aloille teollisuutta parempia palkankorotuksia

Palkankorotukset

Julkis- ja hyvinvointialojen liitto JHL ajaa pienipalkkaisille aloille vientialoja suurempia palkankorotuksia, jotta palkkaeroja saataisiin kurottua umpeen.

Liitto vaatii myös, että kiky-sopimuksessa tehty 24 tunnin työajan pidennys lopetetaan. Jos kiky-tunteja jatketaan, työntekijöille pitää JHL:n mukaan maksaa niistä reilu korvaus. JHL julkisti neuvottelutavoitteensa Helsingissä tänään.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine painottaa, että matalapalkkaisten alojen palkankorotukset ovat myös tasa-arvokysymys ja valtaosa JHL:n jäsenistä työskentelee naisvaltaisilla aloilla.

– He ovat vuosia vauhdittaneet Suomen talouskasvua maltillisilla palkkaratkaisuilla. Nyt on korotusten aika, Niemi-Laine sanoo liiton tiedotteessa.

JHL aloittaa sopimusneuvottelut tänä syksynä, ja liiton suurimmat työehtosopimukset umpeutuvat pääosin maaliskuun lopussa. Niiden joukossa on kunnissa noudatettava KVTES, joka on JHL:n suurin sopimus.

Liitto kertoo olevansa valmis vauhdittamaan neuvotteluja myös työtaisteluilla, jos sopimuksiin ei muuten päästä.

JHL on pohjustanut neuvottelutavoitteitaan kahdella laajalla jäsenkyselyllä. Niihin vastanneiden mielestä sopimuksiin pitää muun muassa kirjata myös mahdollisuus saada hoitovapaata, jos työntekijöiden vanhemmat ovat hoidon tarpeessa.