IS: Kurvinen jyräämässä miljoonia kotimaakuntansa uintikeskukseen – ministeri perustelee ratkaisuaan Olympiastadionin nielemillä resursseilla

Urheilu

Urheilusta vastaavan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) kotiinpäinvedoksi tulkittu ratkaisu kuohuttaa urheilupiireissä, kertoo Ilta-Sanomat.

Kalabaliikki liittyy liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelmaan vuosille 2022–2025. Ministeri Kurvinen jyräsi Kuortaneen urheiluopiston uintikeskushankkeen mukaan rahoitussuunnitelmaan vastoin OKM:n esittelevän virkamiehen Mikko Helasvuon, Valtion liikuntaneuvoston, Olympiakomitean ja Uimaliiton kantaa.

Urheiluvaikuttajat näkevät ratkaisussa ”vahvoja ja kyseenalaisia” aluepoliittisia intressejä, koska asiantuntijat eivät hanketta tukeneet. Valtionrahoitusta tavoittelevat hankkeet on suunta-asiakirjan mukaan ensin tunnistettava valtakunnallisiksi huippu-urheiluhankkeiksi.

– Ei voi välttyä ajatukselta, että tässä on nyt tehty kaikki mahdollinen omien intressien ajamiseksi, IS:n haastattelema urheiluvaikuttaja kummastelee.

Kurvinen perustelee ratkaisuaan lehdelle sillä, että nykyisin Olympiastadionin perusparannus- ja uudistushanke sitoo valtakunnallisten hankkeiden kolmen miljoonan kokonaispotista kaksi miljoonaa vuodessa aina vuoteen 2027 asti. Muille hankkeille jää ministerin mukaan siis vain miljoona per vuosi.

– En pitänyt tätä oikeudenmukaisena koko Suomea ajatellen. Siksi halusin tutkia eri mahdollisuuksia valtakunnallisten hankkeiden osuuden kasvattamiseksi.

Alkuperäisessä esityksessä ”valtakunnallisesti merkittävinä hankkeina” rahoitussuunnitelmaan kirjattiin Olympiastadionin perusparannus sekä Helsingin Myllypuron jääurheilukeskus.

Kuortaneen statuksesta valtakunnallisesti merkittävänä hankkeena jouduttiin äänestämään liikuntaneuvoston kokouksessa 18. marraskuuta. Esitys hävisi äänin 3–4 mutta otettiin silti suunnitelmaan ministeri Kurvisen henkilökohtaisella päätöksellä.

 Kurvinen myöntää kokouksen olleen riitaisa.

– Kokouksesta oli poissa seitsemän itsensä jäävännyttä. Koska äänestys käytiin hyvin vähälukuisalla joukolla, on vaikea sanoa, mille puolelle äänestys olisi kallistunut ilman jääväämisiä, ministeri näkee.

Kurvisen mukaan joka tapauksessa liikuntaneuvoston näkemystä on tulkittava siten, että hankkeen ottamiselle rahoitussuunnitelmaan on merkittävää kannatusta.

– Tämä velvoittaa ministeriä harkitsemaan asiaa vakavasti.

Kurvisen mukaan Helsingin Mäkelänrinteen uintikeskuksen valtakunnallista asemaa ei olla muuttamassa.

– Toiseksi Kuortaneen valtakunnallisen aseman ovat vahvistaneet aluehallintovirasto, Uimaliitto virallisessa lausunnossaan 14.12.2020, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö ja Valtion liikuntaneuvosto, Kurvinen perustelee.