IS: Keskustan varapuheenjohtajasta maakuntavero ei järkevä ainakaan vielä – "kaikkien olisi hyvä tosiasiat tunnustaa"

SDP haluaa aloittaa maakuntaveron käyttöönoton valmistelun vielä tällä vaalikaudella.
Maakuntavero

Keskustan varapuheenjohtaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sanoo, ettei maakuntaveroa ole järkevää ottaa käyttöön ainakaan tässä vaiheessa.

Lohi kertoo Ilta-Sanomille muuttaneensa näkemystään sen jälkeen, kun maakuntaveroa selvittänyt parlamentaarinen komitea sai työnsä valmiiksi.

– Kun nyt on parlamentaarisen erittäin perusteellisen työryhmätyön perusteella ensimmäistä kertaa saatu Suomessa faktat pöytään tästä, kyllä sen perusteella pitää tehdä johtopäätöksiä, eikä aikaisempien ajatusten perusteella. Minusta kaikkien olisi hyvä nämä tosiasiat tunnustaa.

Kansanedustaja Esko Kivirannan (kesk.) vetämän komitean mietinnössä esitettiin, että maakuntaveron käyttöönoton tarpeellisuutta tulisi arvioida siinä vaiheessa, kun hyvinvointialueiden rahoitusmallin toimivuudesta on saatu riittävästi kokemusta ja jos niiden tehtäväkenttää olennaisesti laajennetaan.

Lohi pelkää, että maakuntavero johtaisi veroasteiden voimakkaaseen eriytymiseen eri alueilla. Näin ollen kansalaiset maksaisivat samantasoisista palveluista eri hinnan.

Keskustapomo arvioi, että verotuksen eriytymisen estäminen edellyttäisi voimakasta tasausjärjestelmää. Jos rahat tulisivat valtion kirstusta, maakuntavero ei kuitenkaan enää vastaisi tarkoitustaan.

Lohi uskoo, että keskustassa vallitsee melko yhtenäinen näkemys maakuntaverosta.

– Totta kai siinä vaiheessa voidaan asiaa linjata, kun laajat maakunnan tehtävät otetaan käyttöön. Mutta näillä näkymin kanta on tämä.

Lohen näkemyksistä maakuntaveroon uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Verkkouutisten mukaan pääministeripuolue SDP:ssä tuki maakuntaverolle on vankkaa.

– Sosialidemokraatit kannattavat maakuntaveroa ja sen käyttöönoton valmistelun aloittamista tällä vaalikaudella sen varmistamiseksi, että vero tulisi käyttöön vuonna 2026, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo.

Myös kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) toteaa hallituksen päättäneen yhdessä, että maakuntavero otetaan käyttöön.

– Kyllä, sellainen yhtenäinen tahto on ollut, kun tätä sote-uudistusta ja lakipakettia on tehty, että tähän valmistellaan se (maakuntavero). Mutta ymmärrettävästi se ei mahtunut tähän samaan lakipakettiin.

– Pitää vain tarkastella malli, aikataulu ja muut, millä se saadaan etenemään.

Juttua täydennetty 9.5.2021 klo: 10:28. Lohen maakuntaveroon liittyvistä näkemyksistä uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.