Irma runteli Karibianmeren saaria koko raivollaan

”Kuulostaa siltä kuin juna menisi talon yli”
Hirmumyrsky Irma

Hirmumyrsky Irma jatkoi keskiviikkoiltana riehumistaan Karibialla.

Iskettyään maihin Barbudan saarella Karibianmerellä myrsky eteni Ranskalle kuuluville Saint Barthelemyn saarelle, Guadeloupeen ja Martiniquelle sekä Ranskan ja Hollannin jakamalle Saint Martinille.

Myrskyn odotettiin seuraavaksi riepovan yön tunteina Yhdysvaltain Neitsytsaaria ja Puerto Ricoa.

Ranskan merentakaisista alueista vastaavan ministerin Annick Girardinin mukaan myrsky aiheutti saarilla laajoja ja pahoja tuhoja.

Niiden tarkoista yksityiskohdista ei heti ollut tietoja, mutta sosiaaliseen mediaan levitetyissä videoissa näkyi vesimassojen täysin peittämiä katuja.

Pysäköidyistä autoista näkyivät pahimmillaan vain katot.

Vettä satoi paikoitellen jopa puoli metriä. Tuhannet saarelaiset jäivät myrskyn lähestyessä koteihinsa eivätkä halunneet hakeutua myrskysuojiin, koska he viranomaisten mukaan aliarvioivat myrskyn raivon.

– Tuulen ääni on aivan hurja, se voimistuu ja voimistuu, kuulostaen lopulta siltä, että juna menee talon yli. Korvat menevät lukkoon, koska ilmanpaine on valtava. Se on kuin istuisi lentokoneessa, kuvaili Saint Martinilla asuva suomalainen Ira Grünfelder myrskytuulia STT:lle.

Myrskyn mukanaan tuomat tuulet ovat puhaltaneet ennennäkemättömän kovaa.

Mittauslaitteet mittasivat tuulen nopeudeksi noin 83 metriä sekunnissa eli liki 300 kilometriä tunnissa ennen kuin myrsky hajotti ne täysin. Hollannin televisioyhtiön NOS:n mukaan vahingot Saint Martinilla ovat valtavat.

– Kaikki talon ympäriltä on hävinnyt. Kaikki pensaat ovat kadonneet. Myrskyn silmässä oli hyvin hiljaista, mutta samalla myös hyvin pelottavaa, kuvaili opettaja Astrid Schrage RTL-kanavalle.

Vielä ei ole varmaa, iskeekö Irma Yhdysvaltain mantereelle.

CNN kertoo, että sääennusteiden mukaan Irma voi kääntyä viikonloppua lähestyttäessä kohti Floridaa.

Key Westin suositulta loma-alueelta turisteja alettiin siirtää päivän valjettua turvaan. Mikäli myrskyn reitti kääntyy kohti Floridaa, myös paikallisten pitää lähteä asunnoistaan.

– Yritämme ystävällisesti sanoa ihmisille, että teidän on lähdettävä. Teillä ei todellakaan ole varaa jäädä paikoilleen, kun vitosluokan hurrikaani lähestyy, perusteli Monroen piirikunnan hätäkeskuksen johtaja Martin Senterfitt.

Floridassa kauppojen edustoille alkoi jo eilen kertyä pitkiä jonoja, kun ihmiset hamstrasivat vettä sekä muun muassa paristoja.

Moni myös kaatoi puita asuntojensa pihoilta estääkseen ennakolta myrskytuhoja.

– Ihmiset ovat seonneet täysin ja ostavat kaiken. Vettä ei ole, ei maitoa ja purkkijuomiakin tosi vähän. Eikä kissanruokaa saa mistään, valitti Miamissa asuva Gladys Bosque, 81.

Irma kasvoi eilen Karibianmerellä voimakkaimmaksi viitosluokan hirmumyrskyksi. Se on voimakkain Atlantilla vuosikymmeniin raivonnut myrsky.

Floridaan, Puerto Ricoon ja Yhdysvaltain Neitsytsaarille on julistettu myrskyn vuoksi hätätila.