Hyvinvointialueilla suosittava kotimaista ruokaa, keskustan työryhmä vaatii
Keskustan ruoka- ja metsätalouspoliittinen työryhmä toivoo lisää keskustelua ruokapalveluiden järjestämisestä hyvinvointialueilla.
Se muistuttaa, että hyvinvointialueet tarjoavat päivittäin ruokaa kymmenille tuhansille suomalaisille. Ruokapalveluiden hankkimiseen tullaan käyttämään merkittävästi julkista rahaa.
– On selvää, että uudet aluevaltuustot ovat vastuussa budjetin valmistelun ja poliittisten linjausten kautta myös tulevista ruokahankinnoista. Valtuustojen on huolehdittava varojen riittävyydestä, ja taattava se että ruokahankinnat voidaan tehdä vastuullisuuskriteerein eikä pelkästään hintakilpailutuksella.
– Alueille valittavien valtuutettujen pitää tehdä poliittinen linjaus kotimaisen, maailman turvallisimman ruoan suosimisesta. Ja ruokapalvelun järjestäjän pitää tätä linjausta toteuttaa, työryhmän puheenjohtaja Eerikki Viljanen katsoo.
Työryhmä korostaa tiedotteessaan, että terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ruoalla on tärkeä merkitys jokaiselle ihmiselle – etenkin sote-sektorilla terveysnäkökulma korostuu.
Keskustalaisten mielestä pitkällä tähtäimellä on tärkeää suosia vastuullisesti tuotettua ruokaa.
Kotimaisessa tuotannossa ei esimerkiksi juuri käytetä antibiootteja. Myös tautiturva ja hygieniataso on suomalaisilla tiloilla maailman kärkeä.
– Me emme hyväksy sitä, että julkisista varoista hankitut elintarvikkeet eivät noudata Suomen lakeja ja tuotantotapoja. Jokaisen tulevan aluevaltuutetun tulee kantaa vastuuta myös kokonaiskestävästi toteutetusta ruokahuollosta.
– Hyvinvointialue uudistus antaa meille oivallisen mahdollisuuden yhdistää terveydenhuoltoa ja maailman vastuullisinta ruoantuotantoa! Näin pääsemme myös yhä lähemmäs kohti kokonaisvaltaista ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia, Viljanen summaa.