HS: Leppä haluaa lopun pellonraivaukselle – "Ensimmäinen keino ei ole kieltää"

Maatalous

Uuden pellon raivaamisen Suomessa pitää loppua, katsoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.)

– Pellonraivauksesta meidän pitää päästä eroon, se on ihan selvä asia, Leppä myöntää Helsingin Sanomien haastattelussa.

Muun muassa ilmastopaneeli on esittänyt pellonraivausmaksua. Budjettiriihessä hallitus sopi teettävänsä selvityksen laajemmasta maankäyttömaksusta, joka koskisi niin rakentamista kuin maatalouttakin.

– Mutta tarvitsemme myös muita keinoja, joilla voimme vaikuttaa siihen, ettei tarvetta uuden pellon raivaamiseen syntyisi. Kukaanhan ei uutta peltoa huvikseen raivaa, se tulee aina tarpeeseen, ministeri painottaa.

Peltojen raivaaminen on Suomessa yksi metsäkadon syy. 2000-luvulla uutta turvepeltoa on raivattu noin 50 000 hehtaaria, lähinnä nautakarjatilojen lannanlevityksen tarpeisiin. Turvemaiden viljelyn kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa seitsenkertaiset kivennäismaihin verrattuna.

Lepän mukaan osa ongelmaa ovat EU-tuet. Hän kertoo Suomen yrittäneen vaikuttaa siihen, ettei uudelle raivatulle pellolle maksettaisi perustukea, mutta komissio ei ole tähän taipunut.

Turvepeltojen mahdolliseen raivauskieltoon Leppä ei halua vielä ottaa kantaa ja sanoo, että haluaa ensin tulokset maankäyttömaksua koskevasta selvityksestä.

– Ensimmäinen keino ei ole kieltää, vaan yritetään vaikuttaa niin, ettei tarvitse raivata, Leppä painottaa.