HS: Karita Mattila muistelee välejään Putinin lähipiiriin kuuluneeseen kapellimestariin: "Kyllä siitä seurauksiakin minulle koitui"

Ooppera

Oopperalaulaja Karita Mattilalla on oma vaiherikas menneisyys Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan kapellimestari Valeri Gergijevin kanssa, ilmenee Helsingin Sanomien haastattelusta.

Mattila poltti päreensä kapellimestariin ensimmäisen kerran jo vuonna 2008, kun Venäjä soti Georgiassa ja Gergijev käytti julkisuuttaan puhumalla haastatteluissa myös politiikkaa Putinia myötäillen.

– Koin vääryytenä sen, että minä, joka en ole samaa mieltä, joudun samalle lavalle kapellimestarin kanssa, joka avoimesti tukee imperialistista politiikkaa, Mattila harmittelee.

Krimin valtaus vuonna 2014 oli Mattilan mukaan viimeinen pisara.

– Eurooppakin oli täysin munaton, ajatteli vain omaa lompakkoaan, vaikka Putin meni ja otti suvereenista valtiosta palasen.

– Kun Carnegie Hallista soitettiin ja kerrottiin, että kapellimestariksi tulee silloinen Münchenin filharmonikkojen tuore ylikapellimestari Valeri Gergijev, sanoin heti puhelimessa, että jos Gergijev tulee, minä peruutan esiintymiseni ja pidän lehdistötilaisuuden, Mattila muistelee.

Carnegie Hall sai Mattilan mukaan merkittäviä lahjoituksia Yhdysvalloissa asuvilta venäläisiltä.

– Gergijev oli silloin valtavassa huudossa heidän parissaan, joten puhelimessa minua hartaasti pyydettiin odottaman ja olemaan tekemättä mitään.

Mattilan esiintymisen lisäksi Gergijevin oli määrä johtaa myös toinen konsertti. Julkisuuteen Carnegie Hall tiedotti, että Gergijeville oli yllättäen tullut kiire takaisin Venäjälle, ja hänen paikkaajakseen napattiin Fabio Luisi Metropolitanista.

– Ei monikaan muu klassinen muusikko silloin puhunut julkisuudessa sellaisia kuin minä. Kyllä siitä seurauksiakin minulle koitui, hän tunnustaa.

Mattilan esiintymisiä jouduttiin tästä syystä myöskin perumaan.

– Mutta olen aina ollut oman tieni kulkija, oopperatähti muistuttaa.