Hollande ja Putin hakivat yhteisrintamaa Isisin vastaiseen taisteluun

Neuvotteluja varjostavat erimielisyys Syyriasta ja EU-pakotteet
Terrorismi

Venäjä on valmis yhteistyöhön Ranskan kanssa terrorismin vastaisessa taistelussa, presidentti Vladimir Putin sanoi torstai-iltana Moskovassa.

Putin kommentoi asiaa ennen tapaamista Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.

Myös Hollande sanoi, että maailman on luotava yhteinen koalitio äärijärjestö Isisin lyömiseksi ennen presidenttien kahdenkeskisen tapaamisen alkua.

Huolimatta yhtenevistä näkemyksistä Isisin suhteen, yhteinen koalitio saattaa jäädä lopulta vain retoriselle tasolle.

Ranskan ja Venäjän yhteistyötä varjostavat erimielisyydet Syyrian presidentin Bashar al-Assadin roolista. Myös EU:n asettamat pakotteet Venäjää kohtaan hiertävät välejä.

Hollande on yhdessä länsimaiden kanssa toistuvasti sanonut, ettei al-Assadilla ole missään olosuhteissa poliittista tulevaisuutta maassa.

Venäjä taas on korostanut, että päätös siitä kuka Syyriaa tulevaisuudessa johtaa, kuuluu syyrialaisille. Assadin syrjäyttäminen johtaisi Venäjän mukaan maan lopulliseen hajoamiseen ja vajoamiseen terroristien käsiin.

Toisaalta sisäpoliittisesti Hollanden on erittäin vaikeata perääntyä Assadin syrjäyttämistä koskevista mielipiteistään. Suurin osa hänen poliittisista vastustajistaan on jo pitkään ollut sitä mieltä, että Assadin kanssa tehtävä jonkinasteinen yhteistyö olisi pieni hinta Isisin lyömisestä.

Hollanden poliittinen takinkääntö tulkittaisiin avoimeksi tappion myöntämiseksi.

Ranskan oppositio on vaatinut jopa Venäjän vastaisten pakotteiden lopettamista.

Tämä voisi olla kuitenkin poliittisesti erittäin vaikeaa, koska EU-maat ovat luvanneet, että maat eivät liukene yhteisestä linjasta, jollei Venäjän Ukrainan politiikassa tapahdu selkeää muutosta, arvioi Wall Street Journal.

Myös Turun yliopistossa poliittista historiaa opettava Louis Clerc muistuttaa, että Hollande on edelleen atlantisti.

– Tämä tarkoittaa, että hänen viiteryhmänsä ovat sotilasliitto Nato ja EU. Hollande varmasti yrittää koordinoida tulevia liikkeitään Washingtonin ja Berliinin kanssa. Sitä paitsi EU, mukaan lukien Ranska, on uudistanut pakotteitaan Venäjää vastaan vielä viime viikolla, Clerc sanoo STT:lle.

Clerc arvioi, että Hollande on tosissaan hakemassa yhteistyötä Venäjän kanssa.

– Samalla luulen, että Ranska on nyt entistään enemmän valmis Syyria-ratkaisuun, joka sisältäisi jonkun rooli Assadille. Mutta Ranskan on myös toimittava tietyllä kontekstilla, koska sen partnerit eivät välttämättä halua mitään kuherruskuukautta Putinin kanssa, Clerc jatkaa.

Clercin mielestä Hollande on etsimässä ainakin konkreettista yhteistyötä venäläisten kanssa.

Paikan päällä sotilaallinen yhteistyö toimii jo: lentotukialus Charles de Gaulle ja sitä tukevat alukset ovat olleet yhteydessä venäläisten merivoimiin, jotka toimivat Syyrian Tartous-tukikohdasta.

Putin on ilmoittanut, että Venäjän merivoimat tulevat auttamaan ranskalaisia aluksia ja kohtelevat heitä kuin liittolaisia, analysoi Clerc.