Historiallinen hetki – Seitsemisen kansallispuistoon syntyi villi metsäpeuran vasa ensimmäistä kertaa 150 vuoteen

Luonto

Noin viikko sitten Seitsemisen kansallispuistossa Pirkanmaalla koettiin historiallinen hetki, kun hartaasti odotettu villi metsäpeuran vasa syntyi maailmaan.

Kyse on hankkeesta, jossa metsäpeura pyritään palauttamaan takaisin entisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen. Syntyneellä metsäpeuran vasalla on siinä tärkeä rooli, sillä edellisestä villin metsäpeuran vasan syntymästä Seitsemisen alueella on tiettävästi ainakin sataviisikymmentä vuotta.

Metsäpeurat on metsästetty alueelta aikanaan sukupuuttoon.

Seitsemisen kansallispuiston kupeeseen rakennettiin syksyllä 2017 totutustarha, johon on tuotu sekä eläintarhoissa syntyneitä että muualta Suomesta pyydystettyjä villejä metsäpeuroja totuttelemaan tulevaan elinympäristöönsä.

Tuore vasa syntyi vaatimelle, joka vapautettiin totutustarhasta luontoon viime syksynä.

Ensimmäistä vapaudessa syntyvää vasaa osattiin odottaa vapautettujen vaadinten pyöristyneen ulkomuodon perusteella.

Lisävahvistus vasonnan lähestymisestä saatiin viime viikon perjantaina, kun toisen vaatimen satelliittipannan paikannukset näyttivät sen asettuneen aloilleen rauhalliseen paikkaan.

Näköhavainto uudesta tulokkaasta saatiin maanantaina 11. toukokuuta.

– Vasa vaikutti oikein reippaalta, ja myös emä näytti hyvävointiselta, sanoo totutustarhan metsäpeurojen hoidosta vastaava Lea Uimonen Metsähallituksesta julkisuuteen lähetetyssä tiedotteessa.

Vasa syntyi kansallispuiston eteläosassa, vain parinsadan metrin päässä totutustarhasta. Sekä tarhasta vapautettujen että sen ulkopuolella syntyneiden metsäpeurojen toivotaan jäävän elämään lähialueelle.

Toinen metsäpeurojen totutustarha sijaitsee Lauhanvuoren kansallispuistossa Etelä-Pohjanmaalla.

Lauhanvuoressa ensimmäisen villin vasan syntymää saadaan todennäköisesti odottaa ensi kevääseen.

Yleisöllä on molemmille totutustarhoille vapaa pääsy, mutta retkeilijöiltä toivotaan syntyneen vasan vuoksi välttämään liikkumista Seitsemisen tarhan tuntumassa toukokuussa.