Hätkähdyttävä tutkimus työpaikoilta – lähes puolet suomalaisista ei tiedä, mistä tuoreessa uudistuksessa on kyse
Toistaiseksi vain harvalla työpaikalla kannustetaan molempia vanhempia käyttämään perhevapaat, selviää aTalentin tuoreesta tutkimuksesta.
Asiantuntijarekrytointeihin erikoistunut aTalent tutki syksyllä 2022 suomalaisten ajatuksia ja kokemuksia työelämän sekä perheen yhdistämisestä. Tutkimuksen tuhannen ihmisen kohderyhmänä olivat sekä perheelliset että perheettömät 18-79-vuotiaat suomalaiset, joilla on kokemusta työelämästä.
Tutkimuksen lähtökohtana oli elokuussa 2022 voimaan astunut perhevapaauudistus, joka pyrkii lisäämään työelämän ja vanhempien tasa-arvoa sekä huomioimaan nykyistä paremmin erilaisia perhemuotoja.
Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista ei tiedä, mistä perhevapaauudistuksessa on kyse. Tällä hetkellä perheettömien, mutta perheenlisäystä suunnittelevien osalta tietämättömien osuus nousee jopa 57 prosenttiin.
Perheenlisäystä suunnittelevista perheettömistä 35 prosenttia ei myöskään tiedä, millaisia käytäntöjä työnantajalla on vanhempainvapaisiin liittyen.
Keskimäärin koko väestöstä neljäsosa (25 %) ei tiedä työnantajansa vanhempainvapaisiin liittyviä käytäntöjä, ja vain seitsemän
prosenttia kertoo keskustelleensa perhevapaauudistuksesta esihenkilönsä kanssa.
– Näyttää siltä, että monet eivät ole perillä perhevapaauudistuksesta tai edes oman työnantajansa käytännöistä. Perheasioiden ottaminen esiin voi olla työntekijöille vaikeaa, joten myös esihenkilöiltä ja johdolta vaaditaan proaktiivisuutta. Sillä osoitetaan perhemyönteisyyttä, joka on työnantajille myös tärkeä erottautumistekijä, aTalentin toimitusjohtaja Niklas Huotari
kommentoi tutkimusta.
Yli puolet (57 %) suomalaisista on sitä mieltä, että työpaikalla tarjotaan joustavuutta, joka mahdollistaa perhe-elämän ja työn yhteensovittamisen. Lisäksi 66 prosenttia kertoo työnantajansa huomioivan perheellisiä työntekijöitä samanarvoisesti sukupuoleen katsomatta.
Toisaalta vain joka neljännen (24 %) työpaikalla kannustetaan molempia vanhempia käyttämään perhevapaita. Kelan mukaan valtaosa (noin 90 %) isistä on perhevapaauudistuksen voimaan astumisen jälkeen halunnut edelleen luovuttaa omista vanhempainrahapäivistään äidille maksimimäärän, eli 63 arkipäivää.
Tutkimuksen mukaan naiset (19 %) kantavatkin huomattavasti enemmän huolta vanhempainvapaiden vaikutuksesta urakehitykseen kuin miehet (7 %).
Sukupolvien välisessä vertailussa eniten huolissaan vanhempainvapaiden vaikutuksesta urakehitykseen ovat olleet millenniaalit (20 %) sekä z-sukupolvi (19 %), kun taas vanhemmat sukupolvet ovat kantaneet asiasta huolta huomattavasti vähemmän (x-sukupolvi 9 %, suuret ikäluokat 9 %).
– Vaikka perhevapaauudistuksen tarkoituksena on ollut jakaa perhevapaita ja hoitovastuuta tasapuolisemmin, on ymmärrettävää, ettei muutos näy heti käytännössä. Myös työnantajien täytyy tukea asennemuutosta kannustamalla perhevapaiden tasaisempaan jakoon.
– Vain niin voimme luoda tasa-arvoisempaa työelämää, jossa jokaisella vanhemmalla on mahdollisuus sovittaa perhe ja työelämä yhteen perheelleen sopivimmalla tavalla, Huotari jatkaa.