FT:n paljastus: Venäjällä hyytävä suunnitelma Länsi-Euroopan pommittamiseksi
Venäjän merivoimat on harjoitellut iskuja syvälle Eurooppaan siltä varalta, että maa ajautuu sotaan puolustusliitto Naton kanssa.
The Financial Times -lehden (FT) haltuun saamista tiedostoista käy ilmi, että Venäjän asevoimat on suunnitellut toteuttavansa kyseiset iskut vähintään osittain ydinohjuksilla.
FT kertoo, että iskuja on suunniteltu jopa Ranskan länsirannikolle sekä Britannian länsirannikolla sijatsevaan Barrow-in-Furnessin kaupunkiin. Tiedostot on laadittu jo ennen Ukrainan täysimittaisen sodan alkua helmikuussa 2022.
FT on jo aiemmin uutisoinut tietovuodosta, jotka piirtävät kuvaa Moskovan suunnitelmista siinä tapauksessa, että Venäjä käy sotaan Naton kaltaista merkittävää toimijaa vastaan.
Uusimmat tiedot valottavat uudella tavalla sitä, kuinka Kreml harkitsisi iskuja jopa pitkälle Nato-rajan taakse. Venäjän armeijan upseereille laadittu esitys osoittaa, että Venäjä yrittäisi horjuttaa Natoa mittavalla sarjalla iskuja eri puolille Länsi-Eurooppaa.
Vuosien 2008 ja 2014 välillä laaditussa suunnitelmassa muun muassa listataan ohjuksia, jotka voivat kantaa joko perinteisiä ohjuskärkiä tai ydinaseita. Tiedostoissa painotetaan sitä etua, joka voidaan saavuttaa käyttämällä ydinaseita konfliktin alkuvaiheessa. Lisäksi vuodosta käy ilmi, että Venäjä on onnistunut säilyttämään kyvyn kuljettaa ydinaseita sota-aluksillaan.
Venäjän Itämeren laivaston kohteet löytyvät FT:n mukaan etenkin Norjasta ja Saksasta. Tiedostoissa ei kuitenkaan keskitytä vain potentiaaliseen konfliktiin Naton ja länsimaiden kanssa, vaan niissä varaudutaan myös puolustamaan sotaa Mustallamerellä ja Kaspianmerellä.
Lisäksi mahdollisia iskukohteita on kartoitettu Tyynenmeren puoleisissa maissa, joista osaa pidetään tällä hetkellä Venäjän liittolaisina. Näitä maita ovat Kiina ja Pohjois-Korea.
FT:n haastattelemien analyytikoiden ja entisten virkamiesten mukaan Venäjän armeijalla on todellisuudessa paljon enemmän mahdollisia kohteita kuin tiedostoista selviää. Kohteita on ”satoja ellei tuhansia”, sanoo Brittiläisen IISS-tutkimuslaitoksen strategian ja aseriisunnan entinen johtaja William Alberque.
Nykyisin Alberque työskentelee ajatushautomo Stimsonissa.
Professori Jeffrey Lewis puolestaan sanoo, että venäläiset luottavat totaaliseen sodankäyntiin.
– He näkevät nämä taktiset ydinaseet aseina, joilla voi voittaa sodan. He haluavat käytää niitä, ja he haluavat käyttää niitä melko nopeasti.