Finnwatch: Nesteen käyttämän palmuöljyn tuotannossa yhä ihmisoikeusongelmia Malesiassa – siirtotyöläisten tunneista ei pidetä kirjaa, minimipalkka voidaan evätä
Malesialaisen palmuöljy-yhtiö IOI Groupin tuotannossa on edelleen vakavia ihmisoikeusongelmia, kertoo yritysvastuuta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch. Järjestö on seurannut yhtiön työoloja useiden vuosien ajan.
IOI Group toimittaa palmuöljyn rasvahappotislettä muun muassa suomalaiselle valtionyhtiölle Nesteelle.
Finnwatchin mukaan Malesiassa IOI Groupin tilalla työskentelevät siirtotyöläiset ovat maksaneet yritykselle suuria rekrytointimaksuja työllistymisestään. Lisäksi heitä on johdettu harhaan lupaamalla kahdeksan tunnin työpäiviä kuukausipalkalla. Todellisuudessa he ovat tehneet pitkiä päiviä suoriteperusteisella palkkauksella.
– Työntekijöiden työtunneista ei pidetä kirjaa, ja työnantajalla on lupa evätä minimipalkan maksu, mikäli työntekijä ei saavuta työnantajan asettamia tavoitteita, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér järjestön tiedotteessa.
– Ongelmat jatkuvat työpäivän jälkeen. Osa työntekijöistä on majoitettu surkeassa kunnossa oleviin asuntoihin, joissa he ovat joutuneet nukkumaan ilman sänkyä ja kunnollista patjaa.
Tänään julkaistu raportti on järjestön mukaan poikkeuksellinen, koska se perustuu työntekijöiden itse tekemään valitukseen Finnwatchille.
Raporttia laadittaessa tilan työntekijöihin on koronapandemian aikana pidetty yhteyttä kännykän videoyhteydellä.
– Intialaisen siirtotyöntekijän sukulainen oli yrittänyt pitkään onnistumatta korjata ongelmia työehdoissa ja asuinoloissa. Lopulta hän löysi Finnwatchin Google-haulla, otti yhteyttä, ja me ryhdyimme tutkimaan asiaa, Finér sanoo tiedotteessa.
Finnwatch kertoo seuranneensa malesialaisen IOI Groupin työoloja vuodesta 2014 lähtien. Vuosien saatossa yritys on Finnwatchin mukaan luvannut korjata ongelmia.
Esimerkiksi aiemmin samaisella tilalla siirtotyöläisiä lyöneet ja heidän nimiään väärentäneet esihenkilöt eivät Finnwatchin tietojen mukaan enää ole siellä töissä. Asuintiloja on myös remontoitu parempaan kuntoon.
– Tänään julkaistun raportin valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että laadittujen linjausten toimeenpanossa ei ole kaikilta osin onnistuttu. Yrityksellä ei myöskään vaikuta olevan tehokkaita prosesseja epäkohtien tunnistamiseen eikä suorien valitusten käsittelyyn, tiedotteessa todetaan.