Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Nato

Naton pääsihteeri ylisti Trumpia maasta taivaaseen huippukokouksen alla

24.6.2025 17:46
Lue lisää 
Historia
Finnjet Travemünden satamassa 1982. (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en) (Kuva: Matthias Harbers/Wikimedia Commons )

Finnjet uhkui voimaa ja suomalaista tulevaisuudenuskoa – unohtumattoman aluksen uumenissa jylisivät DC-8:n suihkumoottorit

Pekka Pohjolainen 23.6.2024 8:00, muokattu 20.6.2024 15:40
a– a+
Historia

Se oli maailman nopein, suurin ja hienoin.

Kun 1970-luvun tulevaisuudenuskoisessa Suomessa kehitettiin matkailua ja logistiikkaa, osattiin ajatella isosti – ja riskien ottoa kaihtamatta. Vuonna 1977 Helsingin ja Länsi-Saksan Travemünden välillä liikennöinnin aloittanut matkustaja-autolautta Finnjet pysyy yhä kansakunnan muistissa, vaikka itse aluksesta ei ole jäljellä enää mitään.

Finnjetin tarina sai alkunsa, kun matkustaja-autolautoin Suomen ja Länsi-Saksan välillä vuodesta 1962 liikennöinyt Finnlines alkoi pohtia 1970-luvun alussa uuden aluksen hankintaa. Finnjetinä tunnettu konsepti voitti neljän eri vaihtoehdon vertailun ylivoimaisesti.

Nopeuden ja suhteellisen suuren kokonsa tähden Finnjetin vuosikapasiteetti oli lähes kaksinkertainen muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Sen laskettiin yksin tyydyttävän matkustajaliikenteen kysynnän kasvun riittävän pitkäksi aikaa.

Vahva myyntivaltti niin matkustajille kuin rahtiasiakkaillekin oli aluksen nopeus. Se edellytti pitkää runkoa, joka taas mahdollisti suuremmat ja monipuolisemmat matkustajatilat ja autokannen.

Finnjetin liikenneidea oli kulkea Helsingin ja Länsi-Saksan Travemünden väliä niin, että lähtö satamasta oli aina samaan kellonaikaan, vuoropäivinä reitin eri päistä. Tarvittiin todella nopea alus, jotta 1 145 kilometrin matka taittuisi 22 tunnissa ja satamassaoloajaksi jäisi riittävät kaksi tuntia.

Laivan tilasi Enso-Gutzeit joulukuussa 1973 Wärtsilän Hietalahden telakalta, keskellä ensimmäistä öljykriisiä. Jälkiviisaasti ja puhtaan taloudellisista syistä hanke olisi ehkä kannattanut perua, sillä polttoainetaloudesta tuli aluksen suuri heikkous.

Finnjet Hietalahden telakalla 1977. (Volker von Bonin/Museovirasto)

GTS (gas turbine ship) Finnjetin nopeuden takana olivat sen poikkeukselliset voimanlähteet, kaksi Pratt & Whitney -kaasuturbiinia, jotka olivat muunneltuja versioita Douglas DC-8 -matkustajakoneissa käytetyistä moottoreista.

Kahdella turbiinilla alus saavutti yli 30 solmun eli 55 km/h nopeuden. Tiukassa aikataulussa pysymisen varmistamiseksi Finnjetissä oli kaksi toisistaan täysin riippumatonta koneistoa komentosillan ohjausvivusta potkuriin asti.

Myös koneiden polttoainetankit olivat erilliset. Jos toinen koneisto vikaantui, laiva pystyi edelleen kulkemaan yhdellä potkurilla 24 solmun nopeudella. Laivassa oli varalla kolmaskin kaasuturbiini, joka voitiin tarvittaessa vaihtaa vioittuneen tilalle kuudessa tunnissa.

Finnjet oli pääosin suomalaista työtä. Wärtsilän telakan työvoimapulan vuoksi osa kylkilohkoista tehtiin Tanskassa, mutta nekin suomalaisista teräslevyistä. Kaasuturbiinit hankittiin Yhdysvalloista ja niiden alennusvaihteet Saksasta. Potkurit olivat ruotsalaista valmistetta.

Finnjet laskettiin vesille 28. maaliskuuta 1976. Ensimmäiselle neljän päivän koematkalle päästiin 9. joulukuuta 1976. Maaliskuussa 1977 alus kävi pohjan maalauksessa Kielissä ja laiturikokeissa Travemündessä. Suomalaisen ihmealuksen saapumista seurasi 5 000 katsojaa.

Paluumatkalla suoritetussa koeajossa Itämerellä Finnjet saavutti täydellä teholla yli 31 solmun nopeuden ja yhdellä koneellakin alus ylsi 24 solmuun.

Finnjetin kastoi 28. huhtikuuta 1977 aluksen tilaajan Enso-Gutzeitin johtokunnan puheenjohtajan Olavi J. Mattilan puoliso Annikki Mattila. Juhlallisuuksia sotki konemestarilakko, joka esti kastajaispurjehduksen. Ensimmäiselle matkalleen Travemündeen alus pääsi 13. toukokuuta 1977.

Finnjetin pitkäaikaisen konepäällikön Juhani Puontin mukaan meri oli täynnä erilaisia veneitä, jotka olivat tulleet saattamaan Finnjetiä. Osa haastamaankin.

– Kun päästiin matalan pätkän ohi ja lykättiin kahvat pohjaan, niin kyllä ne pikaveneet jäivät, Puonti muisteli Ylen haastattelussa vuonna 2019.

Puontin mukaan hätätapauksessa Finnjetin olisi saanut kulkemaan jopa 35 solmun nopeudella. Suojuksen alla olevilla erikoisnapeilla sai hetkellisesti nostettua pakokaasun lämpötilaa ja lisättyä vauhtia.

Travemündeen saapuessa laivan seitsemännelle kannelle kokoontuneet matkustajat alkoivat laulaa “Kotimaani ompi Suomi”. Kuorossa oli yli tuhat ihmistä.

Finnjet Katajanokalla 1977. Etualalla Olympialaiturissa Silja Linen Svea Corona. (Sky-Foto Möller/Helsingin kaupunginmuseo/Museovirasto)

”Itämeren vinttikoiraksi” kutsutussa 215-metrisessä Finnjetissä yhdistyivät suomalainen design, nopeus ja ripaus ylellisyyden kokemusta. Finnjet tarjosi matkustajille palveluita, joita oli aikaisemmin nähty lähinnä risteilyaluksilla.

Laivan sisätilat oli jaettu niin, että peräosassa olivat julkiset tilat ja hiljaisemmassa keulaosassa hytit. Kyyti oli tasaista, sillä kaasuturbiinit eivät täristäneet alusta kuten suuret, jyskyttävät meridieselit. Aluksen nostattama jättimäinen keula-aalto oli täydessä vauhdissa puskiessa melkoinen näky.

Moni suomalaisperhe teki ensimmäiset Euroopan-matkansa oma auto Finnjetin uumenissa mukana kulkien. Lipunmyynti sijaitsi Katajanokalla Alvar Aallon suunnitteleman Enso-Gutzeitin pääkonttorin ensimmäisessä kerroksessa.

Finnjet tarjosi risteilymukavuutta lähes 1600:lle matkustajalle, ja jokaiselle oli oma hyttipaikkansa. Viihtyvyydestä huolehtivat risteilyemännät ja -isännät. Merimatkaa piristivät ravintolat, kaupat, urheilutilat sekä sauna uima-altaineen. Laivaan nousseita matkustajia viritti tunnelmaan Kari Tuomisaaren säveltämä ja sanoittama Finnjet-valssi.

Kesäkuukausina suurin osa matkustajista oli Suomeen matkaavia saksalaisia, talvisin enimmäkseen suomalaisia. Talvisin saksalaisturisteille myytiin eksoottisia jääristeilyjä, joilla saksalaiset katselivat jään murtumistä komentosillan alapuolella sijainneelta näköalapaikalta.

Elokuussa 1982 Finnjet pelasti merestä puhallettavalla rantapatjalla liikkeellä olleen itäsaksalaisen pakolaisen. Miehistö esti suomalaisia ​​viranomaisia ​​karkottamasta miestä takaisin DDR:ään, minkä jälkeen he luovuttivat miehen Länsi-Saksan viranomaisille.

Finnjetin isona ongelmana oli suuri polttoaineenkulutus ja kallis polttoaine. Öljykriisin jälkeen laivan turbiineissa alettiin käyttää seospolttoöljyä, joka oli 40 prosenttia kevyttä polttoöljyä halvempaa. Sekään ei vielä riittänyt talouden tasapainottamiseksi.

Marraskuussa 1981 Finnjet vietiin kuudeksi viikoksi Amsterdamiin dieselmoottoreiden ja -generaattoreiden asentamiseksi. Sen jälkeen alusta ajettiin kesäaikaa entiseen tapaan kaasuturbiinien voimalla 30 solmun nopeudella, mutta talvella dieselsähköllä 18,5 solmun nopeudella.

Matka-aika talvisin oli 36 tuntia, kun kesällä Helsingin ja Travemünden väli taittui 22,5 tunnissa. Rahaa kuitenkin säästyi, kun polttoaineenkulutus laski 50 prosenttia kaasuturbiinikäyttöön verrattuna, ja polttoainekin oli halvempaa. Nopeutta olisi ollut pakko laskea joka tapauksessa Itämeren jäissä ajettaessa.

Vuonna 1986 Finnjet vaihtoi omistajaa ja liikennöinti siirtyi seuraavana vuonna Silja Linelle. Syyskuun 28. päivänä 1994 Finnjet osallistui eloonjääneiden etsintään autolautta Estonian upottua myrskyssä.

Illalla laivan henkilökunta järjesti laivalla Estonian uhrien muistotilaisuuden, jossa orkesteri soitti kappaleen Et itkeä saa, Argentiina.

– Kaikki seisoivat ja kuuntelivat liikuttuneina, usealla oli kyynel silmäkulmassa, matkustajana laivalla ollut Pirjo Hukkanen muistelee Finnjet Historical Societyn sivustolla.

Talveksi 1997-98 Silja Line siirsi aluksen Tallinnan-liikenteeseen, jossa tarvittiin enemmän myymälätilaa. Vuosina 1997–2005 Finnjet liikennöi reiteillä Helsinki–Muuga, Helsinki–Travemünde, Helsinki–Tallinna, Helsinki–Tallinna–Rostock, Helsinki–Riika ja Pietari–Tallinna–Rostock.

Finnjet Silja Linen väreissä 1993. (Hannu Vallas/Museovirasto)

Finnjetin taipaleella alkoi uusi ja viimeiseksi jäänyt vaihe vuonna 2005. Ensin Latvian valtio vuokrasi aluksen 2.–8. toukokuuta Yhdysvaltain valtuuskunnan hotelliksi presidentti George W. Bushin vierailun ajaksi. Laivaan majoitettiin kuitenkin muun muassa paikallisen Radisson SAS -hotellin asukkaita eikä amerikkalaisia, kuten alun perin kerrottiin.

Elokuun lopulla 2005 hurrikaani Katrina iski osin merenpinnan alapuolella sijaitsevaan New Orleansin kaupunkiin Yhdysvaltojen Louisianassa. Kaupunkia suojaavat tulvapadot eivät riittäneet vaan lähes 80 prosenttia kaupungista jäi veden alle.

Louisianan valtionyliopiston New Orleansin kampus tuhoutui ja opiskelijat tarvitsivat majoitustilaa. Sellaiseksi vuokrattiin Finnjet, joka ylitti Atlantin viidessä vuorokaudessa ja saapui Mississippi-jokea pitikin 5. lokakuuta Baton Rougeen. Alus toimi hammaslääketieteen opiskelijoiden asuntona toukokuun loppuun 2006.

Itämerelle Finnjetillä ei ollut enää paluuta. Baton Rougesta laiva siirrettiin Bahamalle, jossa se seisoi toimettomana vuoden 2007 lopulle. Uusi amerikkalainen omistajataho suunnitteli aluksesta jonkinlaista kasinolaivaa. Suunnitelma ei toteutunut, vaan Finnjet päätyi lopulta nimellä Kingdom Italian ja Saudi-Arabian Jeddan kautta Intian Alangiin romutettavaksi kesäkuussa 2008.

Aluksen loppuvaiheissa vuorineuvos Martin Saarikangas ja turkulainen liikemiesryhmä selvittivät mahdollisuuksia aluksen pelastamiseen ja siirtämiseen Espooseen tai Turkuun, mutta suunnitelmasta ei lopulta tullut mitään.

Lue myös

Tutkimus: Naton maine on Norjassa paljon korkeammalla tasolla kuin Suomessa ja Ruotsissa

Vastaavan suuntaisia eroja on myös kansalaisten luottamuksessa liittoumaan sekä halukkuudessa tukea sitä kriisitilanteissa
25.6.2025 0:01

Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys

Viime perjantaina pienessä keskiamerikkalaisessa valtiossa kuultiin suru-uutinen. Uutinen tosin ei ollut mitenkään odottamaton, sillä...
24.6.2025 22:30

Paljastus: Kremlin liittolaiselta merkittävä kädenojennus

Pohjois-Korea lähettää 6000 rakennustyömiestä ja sotilasta auttamaan Venäjällä sijaitsevan Kurskin alueen jälleenrakentamisessa, uutisoi...
24.6.2025 22:02

Aihetunnisteet

Kotimaa

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Itsenäinen ydinase? – Saksassa historialliset gallupluvut
Uutiset | 23.6.2025 21:48
Iran ampui ohjuksia Israeliin – Israel vastasi heti
Uutiset | 23.6.2025 11:55
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Seuraavassa tukipaketissa Ukrainalle kotimaan teollisuuden puolustustarvikkeita
Uutiset | 23.6.2025 17:27
Raportti: Aasia käristyy
Uutiset | 23.6.2025 9:50
Qatar tyrmistyi Iranin tempauksesta
Uutiset | 24.6.2025 14:24
WHO nosti Suomen esiin varoittavana esimerkkinä
Uutiset | 24.6.2025 10:43
Israel aikoo rankaista Irania tulitauon rikkomisesta
Uutiset | 24.6.2025 11:14
Esko Aho pitää yhtä historian vaihetta huonosti kirjoitettuna – ”Uskallan väittää, että…”
Uutiset | 22.6.2025 14:00
Israel iski vankilaan Teheranissa
Uutiset | 23.6.2025 13:53
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puutarhakauppa käy nyt kuumana – nämä kasvit viedään käsistä
Uutiset | 17.6.2025 21:19
Raportti paljastaa: Tämän maan ydinasearsenaali kasvaa huimaa vauhtia
Uutiset | 17.6.2025 21:45
Tarkka-ampuja Vasyl osuu kohteeseen 2290 metrin päästä – eliittisotilas on taistellut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien
Uutiset | 18.6.2025 10:00
Sotilaan aviorikos kuohuttaa: Ankara kohtalo
Uutiset | 16.6.2025 21:46
Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Uutiset | 15.6.2025 20:30
Vältä mokat terassin kanssa – ”Pahin virhe”
Uutiset | 16.6.2025 22:01
Israel tulistui: Tämä on Iranin johtajan loppu
Uutiset | 19.6.2025 13:48
Alkoholi on Euroopassa kalliimpaa vain kahdessa maassa kuin Suomessa
Uutiset | 19.6.2025 14:25
Itsenäinen ydinase? – Saksassa historialliset gallupluvut
Uutiset | 23.6.2025 21:48
Moni uskoo tämän olevan taloyhtiöissä kiellettyä – Kiinteistöliitto: ”Kuuluu normaaliin elämään”
Uutiset | 30.5.2025 21:45
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
“Se oli kyllä hirvittävä vehje”– Finnair vältti neuvostokoneiden hankinnat, vaikka paine YYA-Suomessa oli kova 
Uutiset | 29.5.2025 21:00
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Uhkaus: Käännymme kiinalaisten puoleen
Uutiset | 27.5.2025 21:23
Ex-komentajalta tyly viesti ukrainalaisille: Unohtakaa
Uutiset | 24.5.2025 21:12
Ruokavirastosta tärkeä ohje kotipuutarhureille – Tiesitkö tämän omena- ja päärynäpuista?
Uutiset | 3.6.2025 21:13
Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Uutiset | 15.6.2025 20:30

Uusimmat

Tutkimus: Naton maine on Norjassa paljon korkeammalla tasolla kuin Suomessa ja Ruotsissa
Uutiset | 25.6.2025 0:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Paljastus: Kremlin liittolaiselta merkittävä kädenojennus
Uutiset | 24.6.2025 22:02
Suomalaistutkimuksesta helpottava tieto: Aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia
Uutiset | 24.6.2025 21:30
”Kalastukseen on tänä vuonna kaksi mahdollisuutta” – vieraskalaa pyritään torjumaan
Uutiset | 24.6.2025 20:45
Kirjanpainajan parveilu jäänyt riskirajasta
Uutiset | 24.6.2025 20:12
Kaatavatko riippuvuudet Euroopan lääkehuollon? – Kaikkonen: Emme ole omavaraisia
Uutiset | 24.6.2025 18:59
Iranin puolisotilaallisten Basij-turvallisuusjoukkojen komentaja on kuollut Israelin eilisessä iskussa
Uutiset | 24.6.2025 18:33
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Euroopan puolustusteollisuuden nostaminen kuopastaan puhutti Haagissa
Uutiset | 24.6.2025 18:05
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
”Yhden karhun saatan kaataa” – Näin kansanedustajat viettävät juhannusta
Uutiset | 19.6.2025 18:23

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tutkimus: Naton maine on Norjassa paljon korkeammalla tasolla kuin Suomessa ja Ruotsissa
Uutiset | 25.6.2025 0:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Paljastus: Kremlin liittolaiselta merkittävä kädenojennus
Uutiset | 24.6.2025 22:02
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puutarhakauppa käy nyt kuumana – nämä kasvit viedään käsistä
Uutiset | 17.6.2025 21:19
Raportti paljastaa: Tämän maan ydinasearsenaali kasvaa huimaa vauhtia
Uutiset | 17.6.2025 21:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Suomi pyyhkii kansainvälisellä oikeudella pöytää
Mielipide | 24.6.2025 9:42
Lukijalta: Apua Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen talouteen ja asukkaiden toimintakykyyn
Mielipide | 23.6.2025 14:52
Lukijalta: Yhteisvelkaa ja velkajarrua – tulossa talousvaalit 
Mielipide | 23.6.2025 14:51
Lukijalta: Ihmisen, rahan vai valtion valtaa?
Mielipide | 19.6.2025 13:09
Lukijalta: Ihmisen, rahan vai valtion valtaa?
Mielipide | 19.6.2025 13:09
Lukijalta: Ikä on turvallisuusriski
Mielipide | 18.6.2025 9:46
Lukijalta: Onko saamelaisen alkuperäiskansanosan kohtalo hallitusyhteistyön hintana?
Mielipide | 17.6.2025 15:10
Lukijalta: Yhteisvelkaa ja velkajarrua – tulossa talousvaalit 
Mielipide | 23.6.2025 14:51

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Päivi Mononen-Mikkilä jatkaa keskustanaisten johdossa
Uutiset | 16.6.2025 14:07
Päivi Mononen-Mikkilä jatkaa keskustanaisten johdossa
Uutiset | 16.6.2025 14:07
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Kristiina Ruuskanen Vesaisten johtoon
Uutiset | 16.6.2025 10:04
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste