Ex-keskustaministeri kyllästyi suurten ikäluokkien syyttelyyn: "Pyydän vilkaisemaan peiliin"

Politiikka

Suurten ikäluokkien eli vuosina 1945–49 syntyneiden väitetään kahmineen kaikki edut itselleen, mutta syytökset ovat monelta osin perusteettomia, Suomenmaan blogistina aloittanut keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri Hannes Manninen kirjoittaa.

– Suuret ikäluokat ovat kyllä päässeet osallisiksi säädetystä sosiaaliturvasta ja palveluista, mutta he eivät ole olleet päättämässä näistä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, Manninen muistuttaa.

Mannisen mukaan suurilla ikäluokilla on sen sijaan ollut merkittävä vaikutus yhteiskuntamme palvelurakenteisiin, sillä yli 100 000 lapsen syntyminen vuosittain viiden vuoden ajan toi valtavan koulurakentamisen sekä oppilasmäärän lisäyksen kansa- ja oppikouluihin sekä myöhemmin ammattikouluihin, opistoihin ja yliopistoihin.

– Väitän, että yliopistoverkosto maakuntiin olisi jäänyt syntymättä ilman suuria ikäluokkia tai se olisi ainakin huomattavasti harvempi.

Eläkemaksun korotustarve johtuu Mannisen mukaan ennen kaikkea pienistä maksajaikäluokista sekä elinajan odotteen kasvusta.

– Pyydänkin suuria ikäluokkia syyttäviä vilkaisemaan välillä peiliin ja pohtimaan perhepolitiikkaa, hän toteaa.