EU-parlamentti antaa ihmisoikeuspalkinnon Venäjällä vangitulle Navalnyille

Navalnyi tunnetaan yhtenä presidentti Vladimir Putinin äänekkäimmistä arvostelijoista.
Ulkomaat

Venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi saa Euroopan parlamentin Saharov-palkinnon. Navalnyi on tällä hetkellä vangittuna Venäjällä.

Navalnyi tunnetaan yhtenä presidentti Vladimir Putinin äänekkäimmistä arvostelijoista. Navalnyi on kampanjoinut myös korruptiota vastaan.

Navalnyi joutui myrkytyksen kohteeksi viime vuonna. Länsimaiden mukaan hänet myrkytettiin Venäjällä neuvostoaikaisella hermomyrkyllä Novitshokilla. Häntä hoidettiin myrkytyksen jälkeen Saksassa, minkä jälkeen hän palasi Venäjälle.

Navalnyi otettiin kiinni heti kotiinpaluunsa jälkeen, ja hän on ollut siitä lähtien vangittuna. EU ja länsimaat ovat vaatineet Venäjää vapauttamaan Navalnyin. Navalnyi on itse sanonut Putinin olleen hänen myrkytyksensä takana. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa myrkytykseen.

Navalnyi oli EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana viime vuoden marraskuussa videoyhteyden välityksellä. Tuolloin toipilaana ollut Navalnyi vaati EU:lta pakotteita Putinin lähipiiriä ja keskeisiä venäläisiä liikemiehiä vastaan.

Navalnyin mukaan oligarkkeihin kohdistuvat pakotteet olisivat tehokkaampia kuin aiemmin langetetut pakotteet. Navalnyi myös kiitti EU:lta siihen mennessä saamaansa tukea ja sanoi, että tuella on laajempi merkitys koko Venäjän kansalle.

–  En ole todellakaan ensimmäinen, enkä valitettavasti myöskään viimeinen, joka tulee myrkytetyksi, tapetuksi tai kohdelluksi tällä tavalla, Navalnyi sanoi viime marraskuussa.

Kesäkuussa Navalnyin järjestöt luokiteltiin Venäjällä äärijärjestöiksi. Päätöstä pidettiin keinona estää Navalnyin tukijoiden asettumista ehdolle syksyn vaaleissa. Euroopan unioni tuomitsi päätöksen perusteettomana.

Mielipiteenvapauden Saharov-palkinto on myönnetty vuodesta 1988 lähtien henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmis- ja perusoikeuksia. Viime vuonna palkinnon sai Valko-Venäjän oppositio.