Esittelyssä keskustan ehdokkaat Kaakkois-Suomen vaalipiiristä

Eduskuntavaalit 2019

Suo­men­maa esit­te­lee kes­kus­tan eh­dok­kaat jo­kai­ses­sa vaa­li­pii­ris­sä.

Mu­ka­na on ko­ti­paik­ka­kun­ta, ikä, kou­lu­tus, ny­kyi­nen työ sekä eh­dok­kaan it­sen­sä laa­ti­ma esit­te­ly­teks­ti.

Toisena vuo­ros­sa ovat Kaakkois-Suomen vaa­li­pii­rin kaik­ki 17 eh­do­kas­ta aak­kos­jär­jes­tyk­ses­sä.

JENNY HASU

Kouvola, 32, filosofian maisteri, kansanedustajan avustaja

Tekijä Kouvolasta! Suomen suunta 2030-luvulle määritetään nyt. Lainsäädäntötyö tarvitsee rohkean tekijän, joka uskaltaa ja osaa. Koulutus sekä työkokemus Suomessa ja maailmalla antavat minulle pohjan tulevaan. Rakkaus kotiseutuun ja luontoon pitävät jalat tiukasti maassa. Omiin vahvuuksiin panostamalla kaakko menestyy.

KRISTIINA HELMINEN

Ruokolahti, 54, sairaanhoitaja, terveystieteiden tohtori, ammattikorkeakoulun lehtori

Perheeseeni kuuluvat agrologimieheni ja opiskelevat lapseni. Harrastukseni liittyvät erilaiseen käsillä tekemiseen ja luonnossa liikkumiseen. Yhdistystoiminta ja vaikuttaminen ovat olleet minulle tärkeitä eri elämänvaiheissa. Olen innostunut kehittämään yhteiskuntaamme monipuolista (esimerkiksi sote ja koulutus) osaamistani hyödyntäen.

MATIAS HILDEN

Puumala, 31, hallintotieteiden maisteri, kunta- ja uudistusministerin erityisavustaja, virkavapaalla Puumalan kunnanjohtajan virasta

2020-luvun Suomi tarvitsee rohkeita tekoja ja tekijöitä. Välittämistä, vastuullisuutta ja viisautta. Haluan edistää Itä-Suomen asiaa sekä vastuullista talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Avoliitossa, asumme omakotitalossa Saimaan rannalla. Harrastan urheilua ja pubivisoja.

HANNAH HONKANEN

Haminan Metsäkylä 54, nuoriso-ohjaaja, nuoriso- ja raittiusjärjestön toiminnanjohtaja

Olen positiivinen ja ihmisläheinen ratkaisujen etsijä. Elämäntapana vapaaehtoistyö, yhteisöllisyys, maaseudun kehittämishankkeet ja musiikki. Tavoitteena konkreettiset teot nuorten pelastamiseksi, köyhyyden poistamiseksi ja yrittäjyyden helpottamiseksi. Perhe: mies, neljä lasta jo omillaan, omaishoitajuus. 14 vuotta päättäjänä kunta-, maakunta- ja valtakunnan tasolla.

LAURA HÄMÄLÄINEN

Mikkeli, 23, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, maisterivaiheen puheviestinnän opiskelija, Mikkelin kaupunginvaltuutettu

Olen maalta kotoisin ja kaupungissa kasvanut kotimaisen ruoan ja luonnon puolestapuhuja. Minulle tärkeitä arvoja ovat ympäristö, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Politiikassani olen korostanut myös erityisesti sivistyksen merkitystä. Vakavienkin tilastojen äärellä uskon Suomen ja maailman tulevaisuuteen.

KIMMO IHALAINEN

Joroinen, 56, maatilatekninen koulu, maanviljelijä, maaseutuyrittäjä

Haluan ihmisen arjen äänen päätöksentekoon. Minulla on 20 vuoden kokemusta maaseudun edunvalvonnasta järjestötyössä, myös valtakunnan tasolla. Olen mukana maaseudun kehittämistehtävissä ja keskustan aluekehitystyöryhmässä. Joroisten kunnanhallituksen puheenjohtajana kunnallinen päätöksenteko on lisännyt kiinnostusta hoitaa koko vaalipiirin edunvalvontaa.

Johanna Ikävalko, Hanna Kosonen, Jari Leppä, Maritta Mynttinen, Kirsi Olkkonen, Markku Pakkanen.

JOHANNA IKÄVALKO

Lappeenranta, 40, sosionomi (AMK), yhteiskuntatieteiden ylioppilas, sosiaaliohjaaja, Joutsenon vastaanottokeskus (virkavapaalla)

Kansalaisten äänen voimistaminen on minulle tärkeää. Heikompiosaisista täytyy huolehtia. Päättäjillä on oltava ymmärrys, millaisten haasteiden kanssa arkielämässä kamppaillaan. Maahanmuutto tarvitsee avointa keskustelua sekä hyödyistä että haitoista. Yhteiskuntarauhaa ei turvata vastakkainasettelulla vaan oikeudenmukaisella ja vastuullisella päätöksenteolla.

HANNA KOSONEN

Savonlinna, 42, filosofian maisteri, kansanedustaja

Pyrin jatkokaudelle, koska haluan jatkaa työtä kotiseutuni, metsä-, ilmasto-, ympäristö- ja koulutusasioiden puolesta. Paljon olen saanut aikaiseksi neljässä vuodessa, mutta olen nähnyt, että politiikka on kestävyyslaji, jossa pikavoittoja ei useinkaan saa. Työ on pitkäjänteistä puurtamista, jossa palkitsevinta on, kun näkee itselleen tärkeiden asioiden etenevän.

JARI LEPPÄ

Pertunmaa, 59, maanviljelysteknikko, maanviljelijä, maa- ja metsätalousministeri

Viljelen kotitilaani yhdessä vaimoni Katriinan kanssa, ja meillä on ekaluokkalainen tytär. Mikäli vapaa-aikaa jää, metsästys, toiminta Koirakiven Nuorisoseurassa ja raviurheilu ovat mieluisia harrastuksiani. Sotilasarvoltani olen reservin majuri. Minulle on tärkeää edistää kotimaista ruuantuotantoa ja metsätaloutta sekä kehittää maaseudun elinvoimaa.

MARITTA MYNTTINEN

Hirvensalmi, 49, kätilö, terveydenhoitaja (AMK), terveystieteen maisteri, kätilö

Kahden aikuisuuden kynnyksellä olevan lapsen äiti. Harrastuksina olen yrittänyt säilyttää lukemisen, jatkuvan oppimisen, käsityöt ja omakotitalon ylläpidon. Rajansa tunteva hieman yllytyshullu, benji-hyppykin on koettu. Miltei toisena työnä ovat eri tehtävät yhdistyksissä sekä luottamustoimet. Elämässä mukana. Keskustassa mukana.

KIRSI OLKKONEN

Mikkeli/Ristiina, 58, agrologi, myyntikoordinaattori

Yhteiskunnalliset asiat ovat intohimoni. Olen Etelä-Savon piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen. Olen Mikkelin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja toimin maakuntaliiton hallituksessa. Rakennan tulevaisuutta yhteistyön kautta, inhimillisellä otteella, välittäen ja kuunnellen. Koko Suomessa tulee olla yhtäläiset edellytykset yrittämiseen ja asumiseen.

MARKKU PAKKANEN

Kouvola, 58, maatilateknikko, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, kuljetusyrittäjä

Olen toisen kauden kansanedustaja ja kuljetusyrittäjä. Turvallisuuteen, liikenteeseen ja maakunnan elinvoimaan ja terveydenhuoltoon liittyvien asioiden hoito kiinnostaa, ja siksi olen ehdokkaana. Omakotitalossa riittää mielekästä puuhastelua vapaa-aikana tuoreelle ukkomiehelle. Musiikki, museoauto ja MF 35X ovat mukavia harrastuksia, hyvien ystävien kanssa.

Anniina Peltola, Pekka Räty, Arto Sepponen, Ari Torniainen, Riikka Turunen.

ANNIINA PELTOLA

Iitti, 34, valtiotieteiden maisteri, toimialajohtaja, kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Olen rohkea ja sinnikäs tahtonainen, jolle ihmisten reilu ja oikeudenmukainen kohtelu on syy olla politiikassa. Uskon, että Suomea rakennetaan yhteistyöllä ja toisia kunnioittaen. Seuraavaksi rakennetaan tiet kuntoon ja nopeat ja varmat tietoliikenneyhteydet kaikille. Sukupolvien välinen huolenpito on peruskivi, jolle rakennamme hyvinvoivan Suomen.

PEKKA RÄTY

Imatra, 64, ohjaaja-näyttelijä, kaupunginvaltuutettu, ex-kansanedustaja

Olen rohkea, avoin yhteiskunnan kehittäjä. Inhimillisen humanismin kannattaja, kunnioitan alkiolaiskeskustalaisia arvoja. Haluan olla mukana eduskuntatyössä jäädessäni eläkkeelle 2020 ja jatkaa työtä, joka eduskunnassa jäi kesken. Olipa vaalitulos millainen tahansa, toivon keskustan jatkavan hallitustyötä. Kulttuuriministerin paikka kiinnostaisi. Hojo, hojo 🙂

ARTO SEPPONEN

Pieksämäki, 52, insinööri, yritysneuvoja, yritysyhteyshenkilö

Olen työskennellyt 30 vuotta tietotekniikan ja yrityselämän parissa asiantuntijana, johtajana ja yrittäjänä. Toimin kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja maakuntavaltuutettuna sekä Suomen Yrittäjien hallituksessa. Vapaa-ajan vie opiskelu, yrittäjien auttaminen yrityskummina ja reserviläistoiminta kokonaisturvallisuuden kouluttajana.

ARI TORNIAINEN

Lappeenranta, 62 rakennusinsinööri, kansanedustaja

Jokainen ihminen on samanarvoinen ja koko Suomessa on oltava asumisen edellytykset. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista poikaa puolisoineen. Asumme vaimon kanssa itse suunnitellussa ja rakennetussa talossa. Suunnistus, suunnistuskarttojen teko, metsänhoitotyöt ja hiihto ovat harrastuksiani. Olen ehdolla, koska Kaakkois-Suomi tarvitsee alueen tuntevan puolustajan.

RIIKKA TURUNEN

Pyhtää-Pyttis, 40, röntgenhoitaja (AMK), röntgenhoitaja

Haluan olla mukana uudistamassa ja kehittämässä tulevaisuuden Suomea! Kaikille tasavertaisia terveyspalveluja ja koulutuspolkuja kehitetään nyt. On tehtävä vastuullisia päätöksiä suomalaisen luonnon vaalimiseksi ja ilmaston puolesta. Olen valmis vastuunkantoon, olethan sinäkin? Framåt!