Erinomaista pörssivuotta seuraa tyypillisemmän kasvun vuosi – "Osakkeet ovat jo aika kalliita"

Yhdysvaltain osakemarkkina peittosi muut, kovaa vetoapua toivat teknojätit kuten Google, Apple ja Tesla
Talous

Taakse on jäämässä erinomainen pörssivuosi. Ensi vuodelle asiantuntijat povaavat selvästi maltillisempaa kasvua.

–  Jos katsotaan 2000-lukua, tämä vuosi on parhaimmiston joukossa, sanoo senioristrategi Hertta Alava Nordeasta.

Yhdysvaltojen osakemarkkina peittosi kaikki muut.

–  Pörssikurssit ovat tuottaneet Yhdysvalloissa tänä vuonna noin 37 prosenttia euroissa mitattuna, Alava sanoo.

Kasvuyhtiöt olivat jälleen voittokärjessä.

–  Pörssit ovat nousseet siellä suurten amerikkalaisten megahyperteknojättien vedolla. Ei nyt ihan yksistään, mutta kovaa vetoapua on saatu sellaisilta kuin Google, Apple ja Tesla, kertoo päästrategi Lippo Suominen S-Pankista. 

Maailman tasolla pörssikurssit ovat nousseet keskimäärin noin 28 prosenttia euroissa mitattuna, Suomessakin lähes yhtä paljon. Euro heikkeni lähes 8 prosenttia dollaria vastaan, mikä paransi eurooppalaisen sijoittajan tuottoa.

Alavan mukaan valtionlainoille vuosi oli erittäin huono.

Helsingin pörssi oli torstaina viimeistä päivää auki tämän vuoden puolella. Helsingissä suurimmista pörssiyhtiöistä hyvässä vireessä ovat olleet tänä vuonna muun muassa Nokia, Nordea, Fortum ja Sampo.

–  Nokia ja Nordea ovat olleet viime vuosien pettymyksiä, mutta molemmat ovat nyt tehneet vahvan paluun, Suominen toteaa.

Pörssikursseissa nähtiin poikkeuksellisen kova nousu viime vuoden koronaromahduksen jälkeen kaikkialla maailmalla.

–  Helsingin pörssikin suurin piirtein tuplasi arvonsa puolessatoista vuodessa, Suominen sanoo.

Vaikka tuloskasvu on ollut maailmanlaajuisesti nopeaa, merkittävän osan osakemarkkinatuotoista ovat tuottaneet isoimmat yritykset.

–  Hyvin moni osake on itse asiassa laskenut tänä vuonna etenkin teknologiasektorilla yrityksillä, jotka eivät tee niin kovaa tulosta tai jopa negatiivista tulosta, sanoo päästrategi Valtteri Ahti Evli Pankista.

Viime vuoden koronavoittajissa oli niin sanottuja ”kotoiluun” liittyviä osakkeita, mutta tänä vuonna monella niistä on näkynyt takapakkia. Suomisen mukaan tällaisia ovat esimerkiksi Peloton, joka myy kuntoilua netin kautta.

Suomessa viime vuoden koronavoittajia, jotka ovat tänä vuonna tulleet selvästi alaspäin, ovat olleet esimerkiksi Kesko ja Tokmanni, Suominen kertoo.

Ensi vuoden uskotaan olevan kasvun vuosi sijoittajille, mutta odotuksia tulevalle vuodelle on tuotava asiantuntijoiden mukaan lähemmäs maanpintaa. Alava uskoo, että ensi vuonna päästään noin 10 prosentin tuottoihin – osingot mukaan luettuna.

Ahdin mukaan yritysten tuloskasvu ei tule olemaan enää 50:tä prosenttia, vaan lähempänä 10:tä.

Ensi vuoteen liittyy myös merkittäviä riskejä.

–  Inflaatio, nousevat korot keskuspankkien siivittämänä, omikroniin liittyvä epätietoisuus ja maailmanpolitiikan muutokset, Ahti listaa.

Asiantuntijat antavat hyväksi havaitun, vanhan neuvon kaikille sijoittajille.

–  Kannattaa hajauttaa eikä laittaa yhteen osakkeeseen. Vuosi on selvästi osoittanut, että monista sellaisista, joiden ajateltiin olevan aivan tähtiyhtiöitä, on tullut ylilyöntejä, Suominen toteaa.