Entiset ja nykyiset kansanedustajat ja ministerit sekä menestyivät että kompuroivat – katso tästä, miten keskustan tunnetut ehdokkaat pärjäsivät
Keskustan listoilta nousee aluevaltuustoihin lukuisia politiikan tunnettuja nimiä.
Keskustan 31 kansanedustajasta ehdolla oli 18. Kaikki ovat nousemassa aluevaltuustoihin lukuunottamatta Lapissa varasijalle jäävää Mikko Kärnää. Kärnä jäi läpimenosta melko kauas.
Puolueen edellinen puheenjohtaja Katri Kulmuni on Lapin ääniharava liki kahdella tuhannella äänellä. Hyvin menestyi myös puolueen varapuheenjohtaja Markus Lohi, joka sai yli 1500 ääntä.
Myös puoluetta 1980-luvulla johtanut Paavo Väyrynen on menossa läpi Lapissa. Muista läpimenijöistä keskustan voittamassa vaalipiirissä voi mainita esimerkiksi ex-kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella keskusta on myös kirkkaasti suurin puolue. Siellä selkeä ääniharava on keskustan ex- puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä. Sipilä sai yli 3200 ääntä.
Neljä eniten ääniä kerännyttä pohjois-pohjalaista ovat kaikki keskustalaisia. Sotea valtakunnan politiikassa pitkään valmistellut ex-ministeri ja valiokuntajohtaja Tapani Tölli sai yli 2100 ääntä ja entinen kansanedustaja Niilo Keränen yli 2000 ääntä. Neljänneksi kovin äänimäärä myös hieman yli 2000 äänellä on kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoskella.
Läpi menevät myös kansanedustajat Hanna-Leena Mattila ja Juha Pylväs. Ex-kansanedustaja ja meppinäkin toiminut Mirja Vehkaperä menee myös läpi. Keskustaan paluumuuttanut entinen perussuomalaisten ja sinisten kansanedustaja ja ministeri Pirkko Mattila menee myös läpi.
Vuodenvaihteessa väistyneet nuorkeskustan johtajat Eveliina Leskelä keskustaopiskelijoista ja Hanna Markkanen keskustanuorista eivät ole menossa läpi Pohjois-Pohjanmaalla. Leskelä on kuitenkin pääsemässä varasijalle.
Kainuussa läpi pääsee kansanedustaja Tuomas Kettunen. Keski-Pohjanmaalla valtuustoon pääsee ministeri Mika Lintilä.
Etelä-Karjalassa keskusta saa läpi kansanedustaja Ari Torniaisen ja Etelä-Savossa ministeri Jari Lepän.
Satakunnassa aluevaltuustoon pääsevät kansanedustaja Eeva Kalli ja entinen ministeri Juha Korkeaoja.
Suurimmalla hyvinvointialueella Pirkanmaalla keskusta saa kahdeksan edustajaa, joukossa entinen kansanedustaja Pertti Hakanen. Toinen sastamalalainen korkean profiilin ehdokas, keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos jää kauaksi läpimenosta.
Kymenlaaksossakin läpi menee ex-edustaja, kun Markku Pakkanen lunastaa aluevaltuustopaikan.
Vaalipiirin ääniharavan keskusta saa muiden alueiden lisäksi Päijät-Hämeessä, kun ex-kansanedustaja Martti Talja menee läpi yli 2000 äänellä. Kansanedustaja Hilkka Kemppikin pääsee aluevaltuustoon.
Lääkäri Talja on osoitus sote-osaajien vetovoimasta, jota keskustan menestyjiltä löytyy myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Pohjois-Karjalassa alueen kaksi kovinta menestyjää ovat keskustalaisia lääkäreitä, Juha Mustonen yli ja Hilkka Tirkkonen vajaalla 1500 äänellä. Entinen kansanedustaja Eero Reijonen menee myös läpi.
Pohjois-Savossa keskustalaista parhaiten menestyi terveystieteiden lehtori Markku Siponen ja kakkosena listalla on puoluevaltuuston edellinen puheenjohtaja, sydänlääkäri Antti Kivelä. Pohjois-Savon läpimenijöitä ovat myös puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja entinen kansanedustaja Markku Rossi.
Kanta-Hämeessäkin keskustan ykkösnimi on sote-ammattilainen. Sairaanhoitaja Johanna Häggman saa yli 1100 ääntä. Entinen kansanedustaja, puolueen varapuheenjohtajanakin toiminut Timo Kaunisto jää varalle.
Kauniston lisäksi useammalla hyvinvointialueella on entisiä keskustan kansanedustajia, jotka jäävät valitsematta.
Lauri Oinonen ei onnistunut keräämään varapaikkaankaan riittävää tulosta Keski-Suomessa. Ykkösenä läpi keskustalta menee kuitenkin juuri ex-kansanedustaja, kun Aila Paloniemi ottaa paikkansa. Myös ex-edustaja Maria Kaisa Aula on keskustalaisten kärjessä. Läpi menevät kansanedustajat Joonas Könttä ja puolueen varapuheenjohtajanakin toimiva Petri Honkonen.
Etelä-Pohjanmaalla Jukka Vihriälä on melko kaukana läpimenijöistä, päästen kuitenkin varalle. Jarmo Laivoranta ei päässyt edes varasijalle Varsinais-Suomessa.
Etelä-Pohjanmaalla keskustan ykkösnimi on ex-kansanedustaja Lasse Hautala yli 1600 äänellä. Hyvin pärjäsi myös ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäki melkein 1500 äänellä. Läpi menevät myös ministeri Antti Kurvinen ja ex-kansanedustajat Esko Ahonen sekä Paula Sihto. Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu menee läpi hänkin.
Varsinais-Suomessa keskustan kärkenä on puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko 2000 äänellä. Kansanedustaja Esko Kiviranta ja ex-kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä menevät hekin läpi. Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Arttu Laaksonen ei päässyt lähelle läpimenoa.
Pohjanmaan hyvinvointialueella ei ole valtakunnallisesti näkyviä keskustalaisia ehdokkaita. Näitä ei löydy myöskään Itä-Uudeltamaalta.
Entinen pääministeri ja puoluejohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen on keskustalle vaikeahkossa vaalipiirissä koko Keski-Uudenmaan kiistaton ääniharava yli 1500 äänellä. Puoluevaltuuston puheenjohtaja Liina Tiusanen jäi häntäpäähän Keski-Uudenmaan keskustalaisista.
Länsi-Uudellamaalla läpi menevät entinen kansanedustaja Eerikki Viljanen ja puolueen varapuheenjohtaja, ex-meppi Riikka Pakarinen.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella valtuustoon pääsee entinen puoluesihteeri Timo Laaninen.
Peräti yhdellätoista alueella kahdestakymmenestäyhdestä keskustan listalla eniten ääniä veti ehdokas, jolla ei ole kokemusta kansanedustajan työstä.
Pohjois-Karjalan Mustosen, Pohjois-Savon Siposen ja Kanta-Hämeen Häggmanin lisäksi tällaisia menestyjiä ovat Pirjo Luokkala Vantaa-Keravalta, Katariina Pylsy Pirkanmaalta, Vesa Örmark Etelä-Karjalasta, Heikki Laukkanen Etelä-Savosta, Minna Niemi Pohjanmaalta, Sari Innanen Keski-Pohjanmaalta ja Heikki Huotari Kainuusta.
Juttua täydennetty 24.1. klo. 12.49.