Labore: Julkistaloutta parempi sopeuttaa vaalikauden lopulla, kun kasvu on päässyt taas vauhtiin
Suomen julkisessa taloudessa on huomattava rakenteellinen alijäämä, jota on tarpeellista sopeuttaa, jotta velkasuhde saadaan pidettyä kohtuullisella tasolla, linjaa Työn ja talouden tutkimus Labore. Tasapainottaminen on kuitenkin vaikeaa, jos se yritetään tehdä hyvin nopealla aikataululla ja tilanteessa, jossa Suomen kansantalous on lievässä laskusuhdanteessa.
– Sopivampi aika julkista taloutta tasapainottaville toimille voisi olla esimerkiksi nyt alkavan vaalikauden loppupuolella, jolloin Labore ja muutkin ennustelaitokset ovat arvioineet talouskasvun kiihtyvän, Labore sanoo vuodet 2023–2025 kattavassa kevätennusteessaan.
Julkisen talouden äkkijarrutusta parempia sopeutuskeinoja ovat Laboren mukaan monivuotiset sopeutusohjelmat, joiden osia voidaan lisätä tai karsia tarpeen mukaan. Pitkällä tähtäimellä julkisen talouden tasapaino riippuu talouskasvusta sekä tuottavuuskasvusta.
Velkasuhteen pitäminen maltillisena on joka tapauksessa perusteltua muun muassa tuleviin kriiseihin varautumisen näkökulmasta.
Labore ennustaa, että valtiontalouden alijäämä on kuluvana vuonna 9,3 miljardia ja kasvaa edelleen ensi vuonna. Vuonna 2025 se nousee noin 13 miljardiin.
Labore ennustaa, että Suomen kansantalous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia, mutta kääntyy takaisin kasvu-uralle seuraavina vuosina. Ensi vuoden kasvutahti on Laboren ennusteen mukaan tasan yksi prosentti. Seuraavana vuonna ylletään 2,7 prosenttiin.
Ennusteen mukaan Suomen viennin kasvu jää tänä vuonna vaisuun yhteen prosenttiin, mutta tahti elpyy vähitellen kysynnän piristyessä.
Tänä vuonna myös kotitalouksien ostovoima supistuu, kun korkeaan inflaation yhdistyvät maltilliset palkankorotukset. Energian hinnat kääntyvät tänä vuonna laskuun, mutta pohjainflaatio hidastuu hitaammin. Labore arvioi, että vaikka yksityinen kulutus laskee tänä vuonna, se kääntyy jälleen kasvuun vuosina 2024–2025.