Eduskunnan Karjalakerho ehdottaa evakoille omaa liputuspäivää

Evakot

Kansanedustaja, eduskunnan Karjalakerhon puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja joukko muita kansanedustajia on tänään, talvisodan syttymisen vuosipäivänä, jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen evakkojen oman liputuspäivän säätämiseksi Suomeen.

Kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet Grahn-Laasosen lisäksi eduskunnassa toimivan Karjalakerhon kansanedustajajäsenet Leena Meri (ps), Mirka Soinikoski (vihr), Jukka Kopra (kok), Heikki Autto (kok) ja Jouni Ovaska (kesk).

Grahn-Laasosen mukaan evakkojen oma liputuspäivä tekisi kunniaa Suomen evakoille ja siirtäisi historiaa tuleville sukupolville. Liputuspäiväksi ehdotetaan talvisodan syttymispäivää 30. marraskuuta, joka käynnisti myös evakuoinnit.

– Me saamme olla paljosta kiitollisia evakoille. Evakkojen merkitystä ei ole tarpeeksi tunnustettu Suomen hienossa tarinassa. Tiedän, että monille evakoille ja evakkojen jälkeläisille oma liputuspäivä olisi äärettömän tärkeä. Asialla on kiire, jotta mahdollisimman moni evakko ehtisi vielä nähdä Suomen lipun liehuvan heidän kunniakseen. Liputuspäivä tarvitaan myös muistuttamaan meitä juuristamme, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, evakon tyttärentytär Grahn-Laasonen sanoo.

– Haluamme tehdä näkyväksi, miten tärkeä rooli Karjalan evakoilla oli suomalaisen yhteiskunnan ja Suomen myöhemmän vapauden ja vaurauden rakentamisessa ja siirtää perintöä ja tietoa juurista eteenpäin seuraaville sukupolville.

Suomen kaikilta luovutetuilta alueilta siirtyi sotien jälkeen lähes puoli miljoonaa ihmistä maamme nykyisten rajojen sisäpuolelle. Evakkojen suurta määrää kuvaa se, että heitä oli lähes kaksinkertainen määrä esimerkiksi Tampereen nykyiseen väkilukuun nähden. Evakuointi oli sen kohteeksi joutuneille ihmisille usein järkyttävä ja traumaattinen kokemus, josta toivuttiin pitkään ja koko kansakunnan yhteisin uhrauksin ja ponnistuksin.

– Olen itsekin evakon tyttärentytär. Laila-mammani tuli evakkona Viipurin maalaiskunnasta Jokioisille, Grahn-Laasonen kertoo.

Eduskunnan Karjalakerho jätti samansisältöisen kirjallisen kysymyksen evakkojen liputuspäivästä jo aiemmin sisäministeri Maria Ohisalolle, mutta asia ei tuolloin vielä edennyt.

Kerho jättää uuden kirjallisen kysymyksen sisäministeri Krista Mikkosen vastattavaksi ja toivoo hyvää yhteistyötä vastuuministerin kanssa evakkojen asian edistämiseksi.